Германия предупреди, че Европа може да се сблъска с още по-мощна миграционна вълна

Германия предупреди, че Европа може да се сблъска с още по-мощна миграционна вълна

Европа може да бъде изправена пред още по-мощна миграционна вълна в сравнение с 2015 г., ако ЕС не вземе мерки по въпроса. Това предупреди германският вътрешен министър Хорст Зеехофер по време на посещение на гръцките острови, на които има бежански лагери. Той пътува заедно с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според Зеехофер, за да се предотврати нова мигрантска криза в Европа, ЕС трябва да помогне още на Турция за предотвратяването на нерегламентираното преминаване на мигранти към Гърция.

"Трябва да помогнем на нашите европейски партньори повече с опазването на външните граници на ЕС. Оставихме ги сами твърде дълго време", каза Зеехофер пред изданието "Билд ам Зонтаг", предаде "Дойче веле". Според него Европа не е подготвена за нова мигрантска криза и за това трябва да се опита да я избегне. Зеехофер уточни, че има подкрепата на канцлера Ангела Меркел, с която публично са изразявали различни виждания по мигрантския въпрос.

"Турция се справя добре с посрещането на бежанците, което и в наш интерес, но е ясно, че не може да се справим с бъдещето, използвайки ресурси от миналото", каза Зеехофер. През 2016 г. ЕС реши да отпусне 6 млрд. евро на Турция за проекти, свързани със сирийските бежанци. От тогава Анкара е обвинявана, че не се придържа към своята част от сделката – да приема обратно търсещите убежище мигранти.

По-рано Зеехофер съобщи, че Германия ще приеме една четвърт от мигрантите, които пристигат нелегално в Европа по море. Изявлението му предизвика остри критики от политици от германската Християндемокатическа партия и от Свободните демократи. Според тях това ще привлече още повече мигранти към Европа. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?