Германия преминава към масово тестване за коронавирус

Германия преминава към масово тестване за коронавирус

Броят на потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус в Германия достигна 57 298, като смъртните случаи досега са 455, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на Института за инфекциозни болести "Робърт Кох".

За последното денонощие случаите на зараза в страната нараснаха с 4751, а смъртните случаи - с 66. Най-много случаи на зараза има в Бавария (13 989), където епидемията се появи първо в Германия.

Според появил се в германски медии документ страната е решила да възприеме стратегията на Южна Корея в борбата с коронавируса.

Германия вече прави, според властите, между 300 000 и 500 000 теста на седмица, което е повече в сравнение с редица нейни европейски съседи. Например Франция е запазила тестовете си само за болни със сериозни патологии.

Правителството на Ангела Меркел освен това не мисли да спира дотук.

Документ на вътрешното министерство, препоръчва именно стратегия, вдъхновена от Южна Корея, с поне 200 000 теста на ден. Ще бъдат тествани всички, които мислят, че са засегнати от коронавируса, както и хората, за които се предполага, че са били в контакт с болен, се казва в документа.

Сега тестовете касаят хора, които са едновременно болни и били в контакт с човек с положителен тест.

Според изтеклия в медиите документ геолокализацията - средство, използвано от Южна Корея, за да позволи на хората да следят местата, на които се намират хора, дали положителен резултат на тестовете за коронавирус - е неизбежно за използване в Германия в дългосрочен план, но по този въпрос избухна оживен дебат, тъй като защитата на личните данни е свещена в страната.

В последните седмици Южна Корея беше сочена за пример заради масовата кампания за откриване на заразени, изолиране на заразените и за технологично проследяване с цел намиране и после тестване на контактни лица.

В Германия има и над 25 000 легла за пациенти с респираторна надостътачност, но в последно време някои от тях не се използваха поради недостиг на персонал, припомнят специалисти.

Има и недостиг на 17 000 медицински сестри.

Някои болници, като берлинската Шарите пък, потърсиха помощ и от студенти медици и от пенсионери медици.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?