Германия преразглежда стратегията си за сигурност

Германия преразглежда стратегията си за сигурност

Германия ще преразгледа стратегията си за сигурност през близките години в отговор на опитите на Русия да използва "силова политика и военна сила" за налагане на интересите си, заяви министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Руските действия в Украйна из основи променят архитектурата на сигурността в Европа", каза тя, откривайки дискусия за новата стратегия за сигурност, която трябва да бъде очертана в "Бяла книга", планирана за публикуване следващата година. В нея ще бъдат детайлизирани главните принципи, залягащи в германската политика за години напред.

"Новата политика на Кремъл започна дълго преди кризата в Украйна и ще ни ангажира още много, много дълго време", каза Лайен. Според новата стратегия германската армия занапред ще се фокусира не само върху далечни задгранични мисии, например в Афганистан, но ще бъде по-силно ангажирана в укрепването на отбраната на НАТО. Германия вече работи активно за засилването на натовското присъствие в Източна Европа.

Новите принципи, които ще "наследят" предишната "Бяла книга" от 2006 г., ще отчитат и други промени, като въздигането на екстремистката групировка "Ислямска държава", Арабската пролет, климатичните промени и кибератаките, каза военната министърка.

Освен това германското външно министерство ще инвестира милиони евро в създаването на нов институт за изучаване на постсъветските държави.

Споделяне

Още от Европа