Германия прие закон, разрешаващ асистираните самоубийства в определени случаи

Германия прие закон, разрешаващ асистираните самоубийства в определени случаи

Германският парламент прие закон, разрешаващ асистираните самоубийства в определени случаи, предаде Асошиейтед прес. Долната камара на германския парламент, Бундестагът, прие нормативния акт с 360 гласа "за" при 233 "против".

Законът позволява спорната практика, когато е по "алтруистични мотиви", но я забранява срещу заплащане. Хора, които окажат помощ за самоубийство на бизнес основа, може да получат до три години затвор. Текст от закона забранява създаването на организации за подпомагане на хора, решили да сложат край на живота си.

Въпросът за асистираните самоубийства е особено деликатен в Германия, където евтаназията за последно е била държавна политика при нацисткия режим. Тогава са били убити над 200 000 души с физически недъзи и психични заболявания.

Дебатът по въпроса бе надпартиен. В крайна сметка парламентът прие балансирана версия на закона, предложена от депутати от различни части на политическия спектър - от християндемократи до левичари - и подкрепена от канцлера Ангела Меркел.

Бившият министър на правосъдието Бригите Циприс предупреди, че законът ще постави началото на период на голяма правна несигурност и прогнозира, че той със сигурност ще бъде оспорен пред Федералния конституционен съд.

Досега асистираното самоубийство не бе правно уредено в Германия. То не бе нито разрешено, нито забранено по закон.

Споделяне

Още от Европа