Германия приключи с изтеглянето от Париж на всичките си златни резерви

Германия приключи с изтеглянето от Париж на всичките си златни резерви

Германия приключи с изтеглянето от Париж на всичките си златни резерви и на част от резервите си в Съединените щати, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank).

Бундесбанк посочва, че над половината от общо 3378 тона германско злато, складирано в чужбина по време на Студената война, за да не попадне в ръцете на Съветския съюз, вече е върнато в страната.

Операцията, обявена през 2013 година, е приключила близо три години преди крайния срок през 2020 година. Изтегленото количество вече се съхранява в сейфовете на Бундесбанк във Франкфурт.

От хранилищата на Банк дьо Франс (Banque de France) са изтеглени 374 тона от благородния метал или 11 процента от всички германски резерви, а от Управлението за федерален резерв (УФР) в Ню Йорк са изтеглени 300 тона.

Членът на управителния съвет на банката Карл-Лудвиг Тиле съобщи пред журналисти, че още 1236 тона остават в Ню Йорк (36,6 процента), а 432 тона - в Лондон (12,8 на сто). Във Франкфурт се съхраняват 1710 тона злато.

Транспортът, извършен при строго секретни условия, е струвал 7,7 милиона евро на Бундесбанк.

Златните резерви на Германия - втори по количество след американските, представляват 270 000 кюлчета всяко по около 12 килограма.

След края на Втората световна война Германия не е имала златен резерв, но той е бил възстановен след 1951 година и днес има пазарна стойност от 120 милиарда евро.

Бундесбанк премества златните си резерви в страната не защото се съмнява в надеждността на чуждестранните си партньори, уверява институцията. Причината е, че съхранението на златото в чужбина усложнява процеса на проверка на неговата автентичност и инвентаризацията.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?