Германия призна, че връща в Австрия повече мигранти отпреди

Вернер Файман

Германската полиция призна, че връща в Австрия малко повече мигранти отпреди, но увери, че няма нова директива да праща бежанците обратно, макар че Берлин затегна условията за даване на убежище, предаде Франс прес във вторник.

"Вярно е, че броят (на върнатите лица, бел. на АФП) е на малко по-високо равнище през последните дни", заяви пред АФП полицейски говорител. Той обаче увери, че броят им остава в обичайните граници - малко над или под 100 души на ден. При това броят на бежанците, пресичащи границата между Австрия и Германия и регистрирани от полицията, всеки ден значително се колебае, отбелязва агенцията.

Австрийската полиция заяви по-рано, че германските власти връщат в Австрия все повече мигранти, запътили се към скандинавските страни. "Броят на връщаните всекидневно мигранти нарасна от 60 през декември на 200 в началото на годината", каза говорителят на полицията в провинция Горна Австрия Давид Фуртнер.

Затягането на условията за влизане на мигранти в Германия съвпада с въвеждането на строг граничен контрол от Швеция и Дания и със скандала около насилието по Нова година в Кьолн и други германски градове, приписвано на чужденци.

Повечето мигранти, които са били върнати от Германия, не са получили разрешение да влязат на нейна територия, тъй като не са искали убежище в страната, обясни цитираният говорител на австрийската полиция. По-голямата част от тях са афганистанци, запътили се към Швеция или Дания, но също мароканци и алжирци.

Австрийският канцлер Вернер Файман междувременно обяви, че страната му ще затегне скоро контрола по границата със Словения. В интервю за днешния брой на вестник "Кронен цайтунг" социалдемократът Файман, който досега бе много благосклонен към мигрантите, аргументира тази мярка с необходимостта от отсяване на "икономическите бежанци от онези, които бягат от конфликти".

Кандидатстването за убежище е право, но транзитът през територията на Австрия не е гарантиран автоматично, подчерта говорителят на министерството на вътрешните работи Карл-Хайнц Грундбьок. Той отбеляза, че над 1600 мигранти са били върнати в Словения само от началото на годината.

През 2015 г. Австрия е регистрирала 90 000 молби да убежище. Това е три пъти повече, отколкото през 2014 г., когато те са били 28 000, предаде Франс прес, позовавайки се на министерството на вътрешните работи.

Страната с 8,5 милиона жители е сред държавите в ЕС, приели най-много кандидати за убежище на глава от населението. Те обаче са по-малко, отколкото в Германия и Швеция.
Най-много молби в Австрия през 2015 г. са получени от афганистанци (25 202) и сирийци (25 064), следвани от иракчани (13 528).

Толкова голяма численост не е регистрирана в Австрия от войните на Балканите през 90-те години на миналия век, макар тя да е далеч от 170-те хиляди бежанци, приети през 1956 г. па време на репресиите след Унгарското въстание, когато хиляди унгарци бяха принудени да избягат от родината си.

Въпросът за бежанците предизвика разногласия в управляващата коалиция на социалдемократи и консерватори на фона на засилващата се подкрепа в допитванията за крайната десница.

Няколко видни представители на консервативния лагер се обявиха в последните седмици за въвеждане на горен праг на броя на кандидатите за убежище - позиция, каквато бе изразена при сходни дебати и в Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?