Германия призова гражданите да инсталират на мобилно приложение за борба с коронавируса

Йенс Шпан

Германия призова гражданите си да инсталират на мобилните си телефони приложение за проследяване на контактите, целящо да помогне за прекъсване на веригата на предаване на коронавируса, предаде Ройтерс.

Това е едно от няколкото приложения, за които европейските правителства се надяват да помогнат за безопасното подновяване на пътуванията и туризма.

Приложението "Корона-Уорн-Ап" (Corona-Warn-App) вече е достъпно за телефони Андроид и Епъл. То използва технологията Блутут с малък обхват, за да отчита близкия контакт между хората и да изпраща предупреждения, ако по-късно някой от тях даде положителен тест за Covid-19.

"Това не решава всички проблеми", подчерта здравният министър Йенс Шпан на официалното стартиране на приложението. "Но то е важно допълнително средство за сдържане на епидемията", добави той.

Италия, Полша и Латвия също стартираха приложения, използващи технология, която защитава личните данни, като запазва Блутут контактите на самите устройства.

По същото време страни членки на ЕС приеха технически стандарти, по които националните приложения ще могат да обменят данни. Това е стъпка, която позволява проследяването на заразата и отвъд границите.

"С приближаването на сезона на пътуванията е важно да гарантираме, че европейците ще могат да използват приложението на собствената си страна, независимо къде в ЕС пътуват", се казва в изявление на еврокомисаря Тиери Бретон.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?