Германия призова всички членове на ЕС да приемат бежанци от Сирия

Върховният комисариат на ООН иска страните да подслонят по до 10 000 души

Германия призова всички членове на ЕС да приемат бежанци от Сирия

Германия призова всички страни-членки на ЕС да приемат сирийски бежанци, съобщиха във вторник световните агенции.

Това бе първата европейска държава, която прие програма за прием на сирийци в уязвимо положение и ще доведе на своя територия 5000 души, избягали от войната в родината си, припомня ДПА.

Германският външен министър Ханс-Петер Фридрих все пак признава, че този брой е доста малък в сравнение с 2.1 милиона души, които бяха приети от съседите на близкоизточната страна.

До момента Норвегия също е обявила, че ще приеме 1000 сирийци, а Австрия и Швейцария – по 500. Това са специални квоти за уязвими групи като жени и деца, отделно от малцината сирийци, които достигат западни страни по други начини и кандидатстват за убежище там.

Върховният комисариат на ООН за бежанците в Женева обаче настоява европейските страни да приемат до 10 000 души тази година по тези програми. Австралия, Бразилия, Канада, Дания, Финландия, Холандия, Нова Зеландия, Испания, Швеция и САЩ също предложиха места.

В Женева турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу разкритикува западни страни, които приемат някои сирийци и изключват други. По думите му това не трябва да е опит на трети страни "да селектират здравите, богатите, по-добре образованите и представители на определени религиозни и етнически малцинства".

Правителството на Австрия заяви, че иска да се съсредоточи върху сирийци християни, твърдейки, че те са особено преследвана група.

България също е изчерпала капацитета си за прием на бежанци. Повечето от хората са настанени в отчайващи условия в центровете за бежанци, като в момента на пожар се разкриват нови временни центрове, тъй като капацитетът на старите е надвшен значително от месеци.

Лошите битови условия, както и тромавата процедура за даване на статут, на няколко пъти предизвикаха недоволство сред бежанците. Напрежение има и в столичния кв. Овча купел, където се намира един от откритите центрове на Държаваната агенция за бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?