Германия продължава да приема френски пациенти, присъединява се и Австрия

Германия продължава да приема френски пациенти, присъединява се и Австрия

Операциите за прехвърляне на френски пациенти в Германия продължават, с цел да се облекчи работата на медиците в тежко засегнатата от коронавируса френска област Гранд ест, предаде Франс прес, като се позова на официални източници.

Самолет Еърбъс A330 Финикс на френските военновъздушни сили вчера е излетял от град Истр, извършвайки петата си мисия от началото на кризата. Той потеглил от летище Базел-Мюлуз с шестима пациенти на борда и кацна на летището в Хамбург.

"Благодарности на нашите медици, на нашите военни и на Германия", написа в Туитър френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.

Тя съобщи, че пациенти пътуват от Мец (Франция) към Есен (Германия) с хеликоптер на френската армия. "През идните часове ще последват други полети", подчерта Парли.

По време на тази криза френската армия за първи път използва на територията на страната системата за медицинска евакуация "Морфей". Обикновено до системата се прибягва за евакуация на ранени при операции в чужбина.

Австрия също ще започне да приема френски пациенти, като става първата държава, която няма обща граница с Франция, където ще бъдат транспортирани болни, съобщиха официални източници, цитирани от Франс прес.

Ще бъдат лекувани трима пациенти, хоспитализирани в интензивно отделение в североизточния френски регион Гранд Ест с административен център Страсбург, според австрийското правителство и френските власти, които не уточниха кога ще бъдат превозени болните.

Те ще бъдат настанени в здравно заведение в западния австрийски град Залцбург.

Австрия, която има 8 милиона души население, вчера премина прага от 10 000 потвърдени случаи на зараза, но още разполага със свободни реанимационни легла. Починалите в страната са 128.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа