Германия прокарва закон интернет търсачките да плащат на печатни медии

Германия прокарва закон интернет търсачките да плащат на печатни медии

Германия се опитва да прокара закон, който ще позволи на издателите на печатни медии да искат такси от световните интернет търсачки, които индексират техните онлайн статии. Това съобщи Google, цитирана от “Файнейшъл Таймс” (Fianancial Times).

Мотивът е, че за повечето потребители, информацията от заглавията и първите няколко реда от статиите е напълно достатъчна. По този начин те не посещават самия сайт на медията, от което тя губи трафик и съответно приходи от реклама. В същото време онлайн търсачките, като Google, изобразяват реклами на своите страници, а по този начин печелят.

Очаква се разглеждането на законопроекта да започне в края на ноември в Бундестага. Идеята на немското законодателство е да принуди интернет сайтовете да представят и отчети за печалбите си от рекламно пространство.

Франция и Италия също обмислят да въведат подобни правила, посочва изданието.

"Точно, както законите за защита на авторските права предпазват правата на музикантите и музикалните компании, така и този закон изравнява позициите на печатните издания и търсачките и новинарските агрегатори", казва Гюнтер Крингс, депутат от партията на канцлера Ангела Меркел.

Gema, немската общност на текстописците на песни, вече отдавана стана известна в публичното пространство с дългогодишната си борба с YouTube. Организацията се опитва да докаже, че сайтът за онлайн споделяне на видео ѝ дължи огромни суми. Подобна може да се окаже и ситуацията с издателите на печатни медии и интернет търсачките.

Потребителите на YouTube в Германия често се натъкват на съобщение, което гласи, че не могат да гледат избрания видеоклип заради текущите недоразумения и конфликти с Gema.

Google коментира, че абсолютно същото може да се случи и с потребителите на German Google News.

"Законът ще засегне всички интернет потребители в страната, защото търсенето и намирането на информация ще е сериозно увредено. Подобно вмешателство в интернет не е част от философията на системата и е глобален прецедент", казват от интернет гиганта в официалното си становище.

Законопроектът среща сериозна съпротива и от някои политици, включително и в управляващата коалиция. "Този закон е като да поискаш от гид за хубави ресторанти да плаща за привилегията да публикува ресторант в списъка си. Печатните издания проспаха интернет революцията. Няма да подкрепя този закон", казва Джими Шулц от партията на Свободните демократи.

Споделяне

Още от Европа