Германия променя конституцията си заради финансовата криза

Германия е готова на радикална стъпка и промяна на конституцията си, за да предотврати прекалено големите държавни заеми във времената на финансова и икономическа криза, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от EUОbserver.

Берлин ще предприеме нови стриктни регулации, които да осигурят изплащането на допълнителните дългове, натрупали се след последния държавен план за стимулиране на икономиката.

Новата поправка в конституцията ще забрани бюджетния дефицит на страната да надвишава 0.5% от БВП "в нормална икономическа обстановка". Подобна поправка би задържала размера на държавните заеми за миналата година до 12 млрд. евро.

В добавка германското финансово министерство ще създаде фонд, с който да осигури изплащането на последния икономически план на стойност близо 50 млрд. евро до точна дата.

И двете мерки подсказват, че Берлин сериозно се тревожи за бъдещето на еврозоната. След като кризата принуди европейският валутен съюз да изостави временно целта бюджетният дефицит на всяка страна-членка да не е повече от 3% от БВП, разликите между приходите от държавни съкровищни бонове на различните европейски държави започна да се увеличава.

Миналата седмица дори Германия не можа да продаде държавни бонове на стойност 6 млрд. евро – знак, че оттук нататък европейските правителства трудно ще финансират икономическите си планове.

Споделяне

Още от Европа