Германия протестира пред Русия за силово разгонване на протестите

Германия протестира пред Русия за силово разгонване на протестите

Германия изрази безпокойство от действията на руската милиция, която разгони протестна демонстрация на опозицията и арестува журналисти, които отразяваха акцията.

“Германското правителство очаква и изисква разяснение за събитията в Москва и Санкт Петербург”, заяви в понеделник Томас Стег, прессекретар на германския канцлер.

Берлин нарече "неприемливо" отношението на милицията към представителите на медиите. В момента Германия е временен председател на Европейския съюз до края на юни. По време на протестната демонстрация в Санкт Петербург беше задържан журналист от немска телевизия.

В същото време главният прокурор на Русия Юрий Чайка заяви, че до момента не са постъпвали оплаквания или заявления срещу действията на милицията по време на двете протестни демонстрации “Марш на несъгласните”, състояли се в събота и неделя.

Чайка заяви, че според негова информация, действията на милицията са били в рамките на закона. Протестите бяха организирани от опозиционната група "Другата Русия", която не е съгласна с политиката на президента Владимир Путин и смята, че той потъпква демокрацията в страната. По време на демонстрацията в събота за няколко часа беше арестуван един от лидерите на опозицията и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров.

Упълномощеният по правата на човека в Русия Владимир Лукин ще отстоява интересите на граждани, пострадали от действията на правоохранителните органи по време на акциите.

“Това, което наблюдавах по телевизията, създаде у мен впечатление, че някои представители на правоохранителните органи сериозно превишават правата си”, каза Лукин пред Интерфакс.

Лукин е готов внимателно да разгледа жалбите на пострадалите и ако ги сметне за основателни, да настоява пред Генерална прокуратура за образуване на наказателни дела, които той ще поддържа в съда.

Той цитира конституцията, според която руските граждани имат право да участват и в мирни шествия, а не само в митинги, както твърдят московските власти.

Междувременно Управлението на Федералната служба за безопасност (ФСБ, бивш КГБ) в Москва започна проверка  за изявленията на Гари Каспаров, лидер на Обединен граждански фронт, в ефира на радио Ехото на Москва. В редакцията е постъпило запитване от следствената служба на ФСБ във връзка с проверка за “възможно наличие на признаци на престъпление” в изявлението на Каспаров, предаде Грани.ру. Разследването се води по указание на московската прокуратура.

Става дума за предварителна проверка за призивите на Каспаров за участие в акцията “Марш на несъгласните” на 14 април, което може да се квалифицира като “публичен призив за осъществяване на екстремистка дейност”.

На 11 април московската прокуратура поиска да се провери спазен ли е медийният закон при транслацията в ефир на радиопредаването с участие на Едуард Лимонов. За целта от радиото е изискан пълният текст на предаването на електронен и хартиен носител. 

По данни на милицията в хода на протестната акция в Санкт Петербург са задържани 120 души. По официални данни задържаните в Москва са 250. Според свидетелства на очевидци, задържаните са бити. Сред тях е имало както жени, така и възрастни хора.

Руските правозащитници от Московски Хелзинкски комитет и движение “За правата на човека” възнамеряват на 26 април да проведат “митинг на солидарността” с участниците в “Марша на несъгласните”. Акциите ще са в Москва, Санкт Петербург и Нижни Новгород. Властите в Нижни Новгород вече отказа провеждане на акцията в центъра на града и казаха на организаторите да ходят в покрайнините.

Организаторите на протестите от 14 април обвиняват президента Владимир Путин в унищожаване на демокрацията в Русия. Самият той твърди, че опозицията се опитва да дестабилизира страната.

Споделяне

Още от Свят