Германия с най-позитивен имидж в света

Най-положителен образ в очите на света има Германия, сочи ежегодното социологическо проучване на ББС, в което са участвали 30 хил. души от 28 държави, оповестено въвв вторник.

Позитивният имидж на Германия е посочен от 59 на сто от запитаните. Останалите места в петицата на любимите страни се заемат от Япония, подкрепена от 53 процента от анкетираните, Великобритания (52 на сто), Канада (51%) и Франция (49%).

Германия, Япония и Канада заемат не за първи път челните места в списъка на най-позитивните и най-привлекателните места. И през миналата година ФРГ оглави класацията, тъй като много от респондентите са я охарактеризирали като “добрата стара лелка“.

Най-добро отношение към Германия са показали Франция и Южна Корея, където съответно 84 и 82 на сто от запитаните са я посочили като най-положителна държава. Най-недолюбвана е Германия в Пакистан и Индия (само 22 на сто подкрепа) и Турция (33 процента). Останалите страни демонстрират по-малко постоянство в подкрепата на другите държави. САЩ например по времето на Джордж Буш-младши през 2007 г. са били харесвани само от 28 на сто от запитаните. През 2010 г., обаче благодарение на усилията на Барак Обама, както твърдят анкетираните, има значително повишаване на симпатиите и САЩ вече са на осмо място в класацията с подкрепата на 40 на сто от респондентите.

Китай пък намалява одобрението на света и докато през 2005 г. е имал подкрепата на 49 на сто от запитаните, вече има симпатиите само на 34 процента.

Аутсайдери се явяват Иран (15% подкрепа), Пакистан (16 на сто), Северна Корея (17 процента), Израел (19 на сто). Русия запазва положителния си образ сред 30 процента от запитаните.

Запитването на BBC World Service Poll се провежда от 2005 г. от международната GlobeScan съвместно с университета Мериленд. Сегашното проучване е проведено в периода 30 ноември 2009 г. до 16 февруари 2010 г.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?