Германия съобщава за 75 961 нови случая на коронавирус за денонощие

Олаф Шолц, Сн. ЕПА/БГНЕС

Германският Институт за заразни болести "Роберт Кох" обяви пореден рекорд - 75 961 нови случая на коронавирус за денонощие. Заболеваемостта на седмична база също е рекордна - 419,7 на 100 000 души, предаде Франс прес.

Смъртните случаи за последните 24 часа са 351, с което починалите с коронавирус от началото на епидемията стават 100 119. Това се случва в момент, когато най-голямата европейска икономика се опасява от препълване на болниците.

Тази ситуация ще постави в затруднение новата управляваща коалиция, която се очаква да поеме функциите си през декември.

Болниците в някои райони вече са силно претоварени, което налага прехвърляне на пациенти, предупреди Гернот Маркс, председател на германската асоциацията за интензивни и спешни медицински грижи.

Някои провинции върнаха стриктните ограничения, за да преодолеят четвъртата и най-силна вълна от появата на вируса.

В Германия напълно ваксинирани са 69 процента от населението - по-малко, отколкото в други европейски страни като Франция, където те достигат 75 процента.

"Ситуацията е сериозна", призна вчера бъдещият канцлер социалдемократ Олаф Шолц, обещавайки да направи всичко за справяне с пандемията.

Новата коалиция засега изглежда изключва идеята за национално затваряне и залага на масовото въвеждане на зелен пропуск в обществения транспорт и ограничаване на достъпа за неваксинирани, например в културни обекти.

Германия трябва да проучи евентуално разширяване на задължителната ваксинация, която вече е в сила при въоръжените сили и скоро ще бъде въведена и в здравните заведения, каза Шолц.

Германската канцлерка Ангела Меркел нарече днешния ден "един много печален ден" и подкрепи призивите за повече ограничения, след като страната ѝ стана поредната, преминала прага от 100 000 смъртни случаи от началото на пандемията, предаде Асошиейтед прес. В Европа Германия е петата страна, минала този праг, след Русия, Великобритания, Италия и Франция.

"Днес, разбира се, е един много печален ден, в който оплакваме 100 000 жертви на коронавируса", каза на пресконференция в Берлин Меркел и добави, че за съжаление към това число се добавят по повече от 300 нови смъртни случая на ден. Дългогодишната лидерка на Германия, която в момента изпълнява функциите на служебен канцлер до встъпването в длъжност на новия ръководител на правителството, предупреди, че ще има още стотици смъртни случаи, защото броят на починалите е в пряка връзка с броя на новозаразените.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?