Германия създаде военен център за противодействие на кибератаки

Германия създаде военен център за противодействие на кибератаки

Военен център за противодействие на кибератаки започва работа в Германия в сряда, съобщи сайтът на “Дойче веле“, цитиран от  “Дневник“.

Новото "Командване на кибер и информационното пространство" ще обедини 13 500 военни и цивилни подизпълнители, които в момента работят в областта към различни агенции. Целта е да се "централизират" в по-голяма степен различни киберфункции, отговорността за които досега са били разпределена между различни части на армията и вътрешното министерство.

Все още обаче липсва правната рамка, която би позволила на армията да отговори на кибератака с контранападение. През декември германското разузнаване обяви, че Русия се опитва да дестабилизира германското общество преди вота. В арсенала на руснаците влизат фалшивите новини и кибератаките.

Компютрите на германската армия биват подлагани на нападения хиляди пъти на ден. Общо 284 000 атаки са засечени за първите девет седмици на годината.

Секретарят на министерството на отбраната Катрин Зудер казва, че армията би отвърнала на мащабна кибератака върху Германия, само ако парламентът ѝ нареди да го направи. Според нея са неоснователни притесненията на някои депутати, че липсва надзор над правителствените агенции, отговарящи за киберсигурността.

"Съществуващото законодателство е в сила дори за киберпространството," казва тя.

Агниешка Бругер, която е част от комисията по отбрана в парламента като депутат от партия "Зелените", твърди, че решение на министерството да поиска нападателни мерки повдига недостатъчно обмислени рискове.

"Трябва ни контролен орган към парламента, който да упражнява надзор върху всички операции. Сегашният фрагментиран режим и множеството актьори водят до сериозни пропуски в контрола," казва Брутер, цитирана от "Ройтерс".

"Със сигурност има пропуски и нещо трябва да се направи," коментира Томас Врийслинг, вицепрезидент на Федералната академия за политики по сигурността. "Не сме подготвени за мащабна атака", смята той.

Споделяне

Още от Свят