Германия се готви за "корона председателство" на ЕС

Германия се готви за "корона председателство" на ЕС

Германия ще постави борбата с коронавирусната пандемия като приоритетна задача на нейното ротационна председателство на Съвета на ЕС през втората половина на тази година. Това заявява германският външен министър Хайко Маас в статия, публикувана в неделя във в. "Велт".

Маас изразява мнението си за глобалното управление на криза и критикува САЩ за бавните действия, а Китай за авторитарния подход авторитарен.

"Една от нашите първостепенни задачи ще се състои в постепенното и координирано снемане на ограниченията за свободно придвижване и работа на вътрешния пазар", отбелязва министърът.

"Ще направим "корона председателство", за да преодолеем корона(вируса) и неговите последици", казва Маас.

Държава -износител като Германия се нуждае от здрава Европа и работеща световна икономика. Така че това не е просто акт на европейска солидарност, но и чисто икономически разумен ход, когато ЕС обяви най-големия в своята история пакет в подкрепа на икономиката на стойност над 500 млрд. евро, завява германският министър.

И ЕС също ще трябва да извлече поуки от кризата и да подобри гражданската защита и съвместните обществени поръчки, както и производството на медицински консумативи, посочва Маас.

Необходимо е и да се поправят грешките, които кризата разкри, пише той и отбелязва, че не е допустимо в Европа да има ограничавания на демокрацията и върховенството на закона, по думите му, под прикритието на борбата с коронавируса.

Пандемията се е разпространи в 214 държави с 1.6 милиона заразени и 106 000 смъртни случая, отбелязва Ройтрес.

Германия поема председателството на ЕС на 1 юли от от Хърватия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа