Германия се нуждае от 200 000 квалифицирани работници

Германия се нуждае от 200 000 квалифицирани кадри, основно инженери, лекари и фелдшери, съобщи Директорът на Федералната агенция по заетостта Франк-Юрген Вайзе.

Той посочи, че Германия проявява интерес към хора от Южна и Източна Европа - на първо време предимно от Испания, а след 2014 г. - от България и Румъния с тенденция те да заемат местата на работници от средиземноморските страни.

"Очакваме нетна имиграция от България и Румъния в размер между 100 000 и 180 000, които ще търсят в Германия по-добри условия за реализация в сравнение с техните страни. Разбира се, ще има и приток от хора, които просто търсят работа", посочи Вайзе в интервю за в. "Райнише пост".

Той добави, че няма причина за опасения имигрантският поток да доведе до загуба на работни места за германците, нито до дъмпинг на трудовия пазар.

"Такива опасения възникнаха през 2011 година с пристигането на работници от Полша, но в края на краищата тези страхове се оказаха безпочвени", каза директорът на Федералната агенция по заетостта.

Споделяне

Още от Европа