Германия се включва с 1200 военни в кампанията срещу "Ислямска държава" в Сирия

Това ще е втората по големина мисия на Бундесвера след тази в Афганистан

Германия се включва с 1200 военни в кампанията срещу "Ислямска държава" в Сирия

Германското правителство одобри във вторник плановете германските въоръжени сили да участват във военната кампания срещу екстремистката групировка "Ислямска държава" в Сирия.

За нуждите на германската мисия могат да бъдат мобилизирани до 1200 военни.

Мисията ще включва също разполагане на самолети за разузнаване "Торнадо" и на един самолет за зареждане на гориво във въздуха, както и изпращане на бойна фрегата в подкрепа на френския самолетоносач "Шарл де Гол", който вече е в източната част на Средиземно море, уточни Ройтерс.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви преди правителственото заседание, че е изключено каквото и да е сътрудничество на Германия със силите на сирийския президент Башар Асад.

Мисията ще е със срок от една година, ще струва 134 млн. евро и може да бъде удължена. Това ще е втората по големина мисия на Бундесвера след тази в Афганистан.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви пред "Билд", че не очаква целият контингент от 1200 войници да участва по едно и също време в мисията, която може да се окаже продължителна.

"Ние правим това, което е военна необходимост, което можем да правим най-добре и за което можем да получим политическа подкрепа", каза той. Нужно е търпение срещу противник като "Ислямска държава", допълни Щайнмайер.

Участието на Бундесвера в международната операция в Сирия трябва да мине през одобрение в парламента. Бундестагът - долната камара, ще гласува в сряда.

Германия ще изпрати неназован брой самолети "Торнадо", снабдени с разузнавателна техника, която може да осигурява изображения с висока резолюция дори през нощта и при лошо време, които могат да се изпращат в реално време до наземни станции.

Германската фрегата би могла да помага за защитата на френския самолетоносач "Шарл де Гол", от който излитат бомбардировачи, които атакуват цели в Сирия. Предоставеният от Германия специален самолет може да ги зарежда с гориво във въздуха, за да удължава техните бойни мисии, обясни миналата седмица министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят