Германия ще екстрадира Северин Красимиров, той признал частично вината си

Показанията му не дават основания да се подозира политически мотив

Германия ще екстрадира Северин Красимиров, той признал частично вината си

Германия ще екстрадира в България 21-годишния Северин Красимиров, заподозрян за жестокото убийство на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова.

Това съобщи в петък Бернд Колкмайер от прокуратурата в град Целе, където се намира арестантът.

По думите му Красимиров е признал пред германския съд, че е нападнал и ударил Маринова на 6 октомври, но отрича да я е изнасилвал и убивал. Посочва само, че след като я е ударил, я е оставил в близките храсти.

"Въз основа на показанията му няма основание да се смята, че има политически мотив в убийството", коментираха още от прокуратурата в Целе.

Както е известно, Северин Красимиров се съгласи на съкратена процедура по екстрадиция, което означава, че тя ще бъде изпълнена до 10 дни. В България той ще отговаря за изнасилване, представляващо особено тежък случай и умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

По-късно в петък от правосъдното министерство съобщиха, че са получили официалното съгласие на разследващите в Германия за предаването на Красимиров на българските власти.

"Съгласно полученото съобщение, за това е информирана и Прокуратурата на Република България. Към настоящия момент, с активните действия на компетентните органи на двете държави, тече процедура по организиране на фактическото предаване и конвоиране от българските власти на лицето, което се очаква да се случи най-рано следващата седмица", добавиха от ведомството.

Максималното наказание, което Красимиров може да получи по тези обвинения, е от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Междувременно майка му Надежда Красимирова заяви пред бТВ и Нова телевизия, че синът ѝ е признал пред нея, че е извършил престъплението "на пияна глава".

"Той призна, че го е направил на пияна глава, бил е надрусан. Каза ми, че не помни нищо. Започна да плаче пред мен. Той не е такъв човек", заявни Красимирова пред Нова телевизия, добавяйки, че Северин бил умствено изостанал и взимал хапчета, но тя спряла да му ги дава. По думите ѝ той казал само, че я ударил и счупил носа, след което я оставил в безсъзнание с кървящ нос по гръб. Според майката може тя да се е задушила от кръвта, но Северин отрекъл да е изнасилвал младата жена.

Лелята и приятелката на момчето обаче разказаха по-рано пред медиите, че той се е прибрал с кръв по дънките и веднага е потърсил майка си по телефона, за да ѝ обясни, че трябва да замине за Германия, защото е изнасилил жена. Двете бяха накарани да говорят пред медиите от техните съседи в сряда вечерта, които се страхуват от саморазправа. Ден по-късно в ромската махала в града влязоха мотористи, заради което в момента там има засилено полицейско присъствие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?