Германия ще екстрадира Северин Красимиров, той признал частично вината си

Показанията му не дават основания да се подозира политически мотив

Германия ще екстрадира в България 21-годишния Северин Красимиров, заподозрян за жестокото убийство на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова.

Това съобщи в петък Бернд Колкмайер от прокуратурата в град Целе, където се намира арестантът.

По думите му Красимиров е признал пред германския съд, че е нападнал и ударил Маринова на 6 октомври, но отрича да я е изнасилвал и убивал. Посочва само, че след като я е ударил, я е оставил в близките храсти.

"Въз основа на показанията му няма основание да се смята, че има политически мотив в убийството", коментираха още от прокуратурата в Целе.

Както е известно, Северин Красимиров се съгласи на съкратена процедура по екстрадиция, което означава, че тя ще бъде изпълнена до 10 дни. В България той ще отговаря за изнасилване, представляващо особено тежък случай и умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

По-късно в петък от правосъдното министерство съобщиха, че са получили официалното съгласие на разследващите в Германия за предаването на Красимиров на българските власти.

"Съгласно полученото съобщение, за това е информирана и Прокуратурата на Република България. Към настоящия момент, с активните действия на компетентните органи на двете държави, тече процедура по организиране на фактическото предаване и конвоиране от българските власти на лицето, което се очаква да се случи най-рано следващата седмица", добавиха от ведомството.

Максималното наказание, което Красимиров може да получи по тези обвинения, е от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Междувременно майка му Надежда Красимирова заяви пред бТВ и Нова телевизия, че синът ѝ е признал пред нея, че е извършил престъплението "на пияна глава".

"Той призна, че го е направил на пияна глава, бил е надрусан. Каза ми, че не помни нищо. Започна да плаче пред мен. Той не е такъв човек", заявни Красимирова пред Нова телевизия, добавяйки, че Северин бил умствено изостанал и взимал хапчета, но тя спряла да му ги дава. По думите ѝ той казал само, че я ударил и счупил носа, след което я оставил в безсъзнание с кървящ нос по гръб. Според майката може тя да се е задушила от кръвта, но Северин отрекъл да е изнасилвал младата жена.

Лелята и приятелката на момчето обаче разказаха по-рано пред медиите, че той се е прибрал с кръв по дънките и веднага е потърсил майка си по телефона, за да ѝ обясни, че трябва да замине за Германия, защото е изнасилил жена. Двете бяха накарани да говорят пред медиите от техните съседи в сряда вечерта, които се страхуват от саморазправа. Ден по-късно в ромската махала в града влязоха мотористи, заради което в момента там има засилено полицейско присъствие.

Още по темата
Още от България

Защо протестираха строителите?