Германия ще глобява социалните медии заради фалшиви новини

Германия ще глобява социалните медии заради фалшиви новини
Германското правителство одобри проектозакон, който въвежда глоби до 50 милиона евро за социалните мрежи, отказващи да премахват публикации, които насаждат езика на омразата, или неверни оклеветяващи информации, съобщи Франс прес, като се позова на изявление на министерския съвет.
 
"Публикациите, които са открито клеветнически, трябва да бъдат изтрити или блокирани в рамките на 24 часа след подаването на сигнал за тях, а друго съдържание, което е в нарушение на законите, трябва да бъде изтрито или блокирано в срок от седем дни след подаването на сигнала", се уточнява в изявлението на правителството. Социалните мрежи, които не се подчинят, могат да бъдат глобени с до 50 милиона евро.
 
Предстои проектозаконът, представен от германския министър на правосъдието Хайко Маас миналия месец,да бъде дебатиран и гласуван в парламента.
 
По-рано днес германското издание "Шпигел" написа, че разпоредбите на законопроекта са били смекчени, за да се налага глоба на социалните медии още при първо нарушение. 
 
Първоначално проектът е предвиждал налагане на глоби дори и след един инцидент, при който социалните мрежи не са изтрили бързо обидни или клеветнически постове. 
 
В преработената версия се казва, че еднократно нарушение не означава, че дадена социална медия няма ефикасни средства, за да се справи с оплакванията, свързани с езика на омразата, написа "Шпигел", цитиран от Ройтерс. 
Споделяне

Още от Свят