Германия ще има нова "голяма коалиция"

Консерватори и социалдемократи постигнаха споразумение за започване на официални преговори за съставяне на правителство

Хрост Зеехофер, Ангела Меркел и Мартин Шулц

Германия най-вероятно отново ще бъде управлявана от „голяма коалиция“ с канцлер Ангела Меркел, което ще бъде нейният четвърти мандат на този пост. Това стана ясно след края на маратонските проучвателни преговори, проточили се до рано сутринта в петък. ДПА отбелязва, че проучвателните преговори бе предвидено да завършат още снощи. Последната среща обаче се проточи повече от 24 часа.

 

Германските консерватори и социалдемократи са стигнали до съгласие, че могат отново да управляват заедно и до споразумение по план за започване на същинските, официални преговори за съставяне на коалиционно правителство.

Така или иначе днешното принципно споразумение увеличава шансовете да се сложи край на месеците на политическа несигурност в Германия след парламентарните избори през септември, която отслаби ролята на страната на международната сцена и повдигна въпроси колко дълго ще остане на поста канцлерът Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.


За да бъде споразумението прието окончателно, е необходимо то да бъде одобрено от партийните ръководства на консерваторите и социалдемократите, посочва Франс прес.

 

Ако преговорите се бяха провалили, единствените оставащи варианти за Меркел щяха да бъдат съставяне на правителство на малцинството или свикване на нови избори.

 

Меркел уверена за бъдещето на Европа със следващото германско правителство

В петък Меркел изтъкна необходимостта от "ново пробуждане" в Европа и изрази увереност, че следващото правителство на Германия ще може да се договори с Франция за бъдещето на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес. Агенцията припомня, че Меркел оглавява временно правителство след парламентарните избори в Германия и това ограничава възможностите ѝ за големи политически инициативи в момент, когато френският президент Еманюел Макрон лансира амбициозна програма за реформа в Европа.

Канцлерката заяви, че споразумението между нейните консерватори и социалдемократите включва компромиси и от двете страни. Според нея след изборите е станало ясно, че светът няма да спре, докато Германия решава политическото си бъдеще.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц каза, че постигнатото с консерваторите споразумение за основата за коалиционни преговори е "забележителен" резултат за политики, които ще помогнат на Германия.

По думите му споразумението ще помогне за инфраструктурата и ще подсили семействата, училищата, домовете за възрастни хора и други части на обществото.

"Мисля, че постигнахме забележителни резултати", каза той.

Меркел заяви, че ръководството на нейния Християндемократически съюз препоръчва на своите съпартийци започване на официални преговори със социалдемократите с цел създаване на стабилно правителство.

Шулц заяви, че ръководството на социалдемократите ще препоръча на партиен конгрес на 21 януари да бъде одобрено споразумението с консерваторите на Меркел.

Лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер заяви, че новото правителство трябва да бъде съставено до началото на април. "Мисля, че ако последващите коалиционни преговори вървят със същото темпо, ще приключим съставянето на правителството до Великден (който тази година се чества от католиците на 1 април)", каза лидерът на баварските съюзници на Меркел.

 

Преговарящите се договориха за годишен таван за приема на мигранти

ДПА и Ройтерс разпространи някои ключови моменти от постигнатото споразумениет.

Консервативният блок на Меркел и Германската социалдемократическа партия са се споразумяли, например, да се въведе таван за приема на мигранти в Германия от между 180 000 и 220 000.

Договорен е и таван за събирането на семейства на живеещи в Германия бежанци, който ще е 1000 души на година, предаде Ройтерс. Според споразумението, което подлежи на промени, за сметка на това Германия ще намали със същия брой приема на бежанци от Гърция и Италия по силата на договореностите с ЕС за доброволен прием.

 

Събирането на семейства ще важи единствено за бракове, сключени преди мигрантите да избягат от страните си, както и само ако засегнатите лица не са извършвали престъпления, не се смятат за опасни и в случаи, при които за дадените бежанци не се очаква скоро да могат да се върнат в родината си.

 

Германия е готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС

На преговорите консервативният блок и ГСДП се договориха и за "създаване на стабилно и дееспособно правителство", което да се се стреми към по-силен ЕС.

В документа е записано, че преговарящите политически сили възнамеряват да постигнат "пробив в европейската политика".

Постигнато е и споразумение за увеличаване на разходите за развитие на ЕС. "Искаме да укрепим ЕС финансово, за да може той по-добре да изпълнява стоящите пред него задачи. Ще направим това в рамките на новия многогодишен бюджет", се казва в документа. "Готови сме да увеличим вноските на Германия в бюджета на ЕС."

 

Берлин ще работи с Франция за укрепване на еврозоната


Партньорите в бъдещата коалиция се ангажират да работят тясно с Франция за укрепване на еврозоната, става ясно от програмен документ от 28 страници, с който Ройтерс разполага.

Партиите се ангажират да заделят специални бюджетни средства за икономическото стабилизиране на валутния съюз и да подкрепят "социалното изравняване" и структурните реформи. Те посочват, че това ще бъде основата за бъдещ "инвестиционен бюджет" за еврозоната.


В тясно сътрудничество с Франция искаме трайно да укрепим и реформираме еврозоната, така че еврото да може по-добре да устоява на световни кризи, посочват партиите.

Партиите искат да трансформират спасителния Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) в Европейски паричен фонд под контрола на парламента.

 

Без увеличение на данъците

 

Освен това германските консерватори и социалдемократите ще се стремят до 2030 година 65 процента от енергията в страната да се произвежда от възобновяеми източници.

Партиите планират да бъдат инвестирани 5,95 милиарда евро в дигитализация, образование и изследвания. За социални жилища се предвижда 4 милиарда евро.

Консерваторите на Меркел и Германската социалдемократическа партия също така предвиждат данъчни облекчения на стойност 10 милиарда евро за гражданите за период от три години до 2021 година.

Социалдемократите обаче при преговорите не са успели да постигнат съгласие за повишаване на данъка на богатите, посочват официални лица пред ДПА. Споразумението не предвижда увеличение на данъците.

Според програмния документ партиите планират забрана за отглеждане на генномодифицирани растения.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа