Германия ще ни “държи в шах до 26 октомври”

Комисията по европейски въпроси към германския Бундестаг настоява за продължаване на строгия контрол върху България и Румъния и след приемането им в Европейския съюз. Това  се посочва в съобщение на германските депутати, които се срещнаха снощи на закрито заседание с еврокомисаря по разширяването Оли Рен, предаде радио Дойче веле.

Рен е призовал Бундестагът да ратифицира присъединителния договор на България и Румъния. Според Рен, ако съмненията относно готовността на двете страни за членство останат, Европейската комисия няма да се поколебае да приложи всички инструменти за оказване на натиск върху тях, например да оттегли полагащите им се финансови средства от Евросъюза.

Румънската агенция Ромпрес, цитирана от БТА, съобщава, че в някои политически кръгове циркулира идеята за "сделка" между германския парламент и ЕК. "Сделката" предвиждала Бундестагът да ратифицира договора по присъединяване в такъв срок, че Румъния и България да могат да се присъединят на 1 януари 2007 г., с условието ЕК да удължи мониторинговия период повече от три години. Този слух бе отречен в дипломатическите кръгове, където се твърди, че подобна "сделка" би била равносилна на "шантаж" от страна на германския парламент, а ЕК не би се замесила в подобно нещо, пише румънският в. “Гъндул”, цитиран от БТА.

Според Оли Рен двете страни работят усилено за премахване на

Германия ще ни държи в шах до 26 октомври, пише румънският в. “Адевърул”, като информира, че на тази дата Бундестагът ще ратифицира договора на България и Румъния.

Уверения за това е получила румънският министър на европейската интеграция Анка Боаджиу в Берлин, където е имала серия срещи с членове на Бундестага и представители на германската канцелария.

Документът ще влезе на първо четене в парламента на 22 септември, а на 26 октомври ще бъде окончателното гласуване, за да може президентът да го обнародва до края на годината, посочва вестникът.

В.”Гъндул” пише, че след разговорите в сряда с германски депутати Оли Рен се е съгласил докладът на ЕК за Румъния и България да бъде изтеглен през септември, за да може на базата на този документ Бундестагът да го ратифицира.

По отношение на България Оли Рен споменал за проблемите, свързани с организираната престъпност и корупцията, докато за Румъния казал само, че усилията трябва да продължат в посоката, която вече са поели.

Като се позова на източници, участвали в обсъжданията при закрити врата в Бундестага, Ромпрес съобщи, че някои германски депутати, които и друг път са се обявявали против разширяването на ЕС, критикували факта, че Румъния и България са получили чрез договора по присъединяване ясна дата за членството си - 1 януари 2007 г. или 1 януари 2008 г.. Според тях тази сигурност демотивира двете страни в подготовката по присъединяване.       

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?