Германия ще обучава български младежи за строители и ще им плаща по 30 000 евро

Германия ще обучава български младежи за строители и ще им плаща по 30 000 евро

Възможност за професия в областта на строителството и над 30 000 евро възнаграждение за три години ще получат български младежи в Германия, ако се включат в програмата "Работата на моя живот" (MobiPro EU) през новата учебна година. Това съобщиха от Агенцията по заетостта.

До края на юни желаещите да се развиват в областта на строителството младежи трябва да подадат документи за професионално обучение в Германия.

Изисква се младежите да са на възраст от 20 до 27 години и да имат завършено средно образование.

Одобрените 30 кандидати ще получат платено 3-годишно професионално обучение в германският строителен център за образование и квалификация BiW BAU по специалностите "пътен строител", "строител-бетон/стоманобетон" и "строителен дърводелец".

Програмата "Работата на моя живот" (MobiPro EU) предвижда и безплатен интензивен курс по немски език. След езиковия курс, в края на август, младежите ще заминат за Германия, където започва 6-седмичната им практика в строителни компании. Тези 6 седмици имат за цел професионално и културно ориентиране. През този период на подготвяща бъдещото професионално обучение практика те ще получат стипендия в размер на 818 евро месечно (или  1227 евро общо за месец и половина). Разходите за път до Германия се заплащат от програмата.

През октомври 2016 г. започва същинското обучение, като през първата година обучението на цялата група български младежи ще се извършва от Строителния център за образование и квалификация BiW BAU. Успоредно ще се извърши и допълнително задълбочено езиково обучение. Заплащането през първата година е 818 евро месечно.

През втората и третата година стажантите ще се обучават на работното си място  в обучаващи строителни предприятия със стабилни пазарни позиции и дългогодишна история. Месечното възнаграждението за предоставения труд в обучаващите предприятия възлиза на 836 евро през втората година и 1056 евро през третата.

Желаещите да се включат в програмата трябва да изпратят автобиографии на английски или немски език на имейл: [email protected]

Крайният срок за подаване на документи е 30 юни. Веднага след подаване на документите ще бъде проведено интервю.  

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?