Германия ще повиши целите си за намаляване на парниковите емисии

Олаф Шолц и Ангела Меркел

Германското правителство обяви днес, че планира да увеличи целите си за намаляване на емисиите с парников ефект, след като Конституционният съд определи част от климатичния закон като много слабо амбициозен, предаде АФП.

Берлин вече възнамерява да намали емисиите си с 65 на сто до 2030-а спрямо равнището им от 1990 година, в сравнение с обявените по-рано 55 на сто, а след това и с 88 на сто до 2040 година. Германското правителство планира водородна неутралност през 2045 година, пет години по-рано от предвижданото в досегашната цел, заяви днес министърът на финансите и вицеканцлер Олаф Шолц.

Тези цели са наистина амбициозни и изпълними, заяви министърът на околната среда г-жа Свеня Шулце на пресконференция.

Идната седмица ще бъде внесен проектозакон, който министрите ще обсъдят на заседанието си, уточниха двамата представители на ГСДП (социалдемократи), които управляват заедно с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Планът трябва да подкрепи постигането на целта на ЕС за въглеродна неутралност до 2050 година. Според Европейската комисия това ще изисква инвестиции от 350 милиарда евро годишно.

За да помогне на инвеститорите, германският план предвижда "светофарна" система за означаване на устойчивост, която да улесни идентифицирането на "зелени" инвестиционни възможности, съобщи Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?