Германия ще прави имиграционна реформа по канадски модел

Страната ще заложи на образовани имигранти с езикови умения и финансово осигурени

Германия ще прави имиграционна реформа по канадски модел

Управляващата коалиция в Германия постигна компромис по имиграционната реформа, която правителството се надява да направи страната по-привлекателна за висококвалифицирани работници от целия свят. Промените бяха обявени във вторник рано сутринта след няколко месеца преговори.

Новите имиграционни закони ще стъпят върху често изтъквания модел на Канада, което ще затрудни по-бедните и необразовани хора да имигрират в Германия.

Споразумението между консервативния блок на Ангела Меркел ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия предвижда политиката на разграничаване на кандидатите за убежище от икономическите имигранти да бъде запазена.

Ще се гарантира, че онези, които съгласно германските закони имат легално право да търсят убежище в страната, ще могат да правят това.

В същото време обаче граждани на страни извън ЕС, които нямат високо образование или -за предпочитане, конкретна оферта за работа, няма да могат да останат Германия. "Ние не искаме никаква имиграция от неквалифицирани граждани на трети страни", гласи постигнатият компромис.

Компромисът предвижда ново законодателство да постави недостига на работни места в промишлеността и квалификацията на имигрантите в основата на имиграционната политика на Германия.

Както и при канадския модел, потенциалните имигранти ще бъдат оценявани според степента на образование, възрастта, езиковите умения, предложения за работа и "финансова сигурност".
Процесът на признаване на квалификациите на чужденци ще бъде ускорен. Германските власти освен това ще осигурят на кандидатите за имиграция в страната възможности да научат немски език преди да дойдат, предаде ДПА.

Населението на Германия застарява и тя се нуждае от имигранти, за да поддържа своята икономика. Отварянето на границите на страната за 1 милион мигранти през 2015 г. от канцлера Меркел обаче усложни въпроса, като мнозина избиратели се обявиха против масовия приток, отбелязва агенцията.

Германските социалдемократи искат кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, но които междувременно са си намерили работа, да могат да останат. Християнсоциалният съюз, традиционният баварски партньор на християндемократите на Меркел, обаче отхвърли тази идея с аргумента, че тя би насърчила имиграцията на нискоквалифицирани работници.

Критериите за определяне на кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, но които са изложени на риск, ако се завърнат в родната си страна, обаче ще бъдат доуточнени, за да може да се правят изключения в някои случаи.

Споделяне

Още от Европа