Германия ще предоставя стимули на тунизийски мигранти да се върнат в родината си

Германия ще предоставя стимули на тунизийски мигранти да се върнат в родината си

Германската канцлерка Ангела Меркел предложи финансови стимули и образователни възможности за тунизийци, които доброволно се връщат в родината си, като част от усилията да намали миграционния поток към Германия от страните от Северна Африка, предаде ДПА.

След срещата с гостуващия премиер на Тунис Юсеф Шахед в Берлин Меркел каза, че двамата са обсъдили предложения за активизиране на образователните програми за тунизийци и за предлагане на грантове на онези, които желаят да напуснат Германия и да започнат собствен бизнес в родината си.

Предложенията ще бъдат обсъдени по-подробно от министри от двете страни в близките дни.

Меркел каза, че посещението на туниския ѝ колега е било "работна визита в най-пълния смисъл на думата" и съобщи, че планира да посети Тунис в близките седмици.

През уикенда тя лансира идеята за създаване на бежански лагер в Северна Африка като част от план за рязко намаление на миграционния поток към Европа. В интервю за германския вестник "Билд" преди преговорите обаче Шахед каза, че неговата страна няма капацитет да стане домакин на такъв лагер.

На днешната обща пресконференция Меркел добави, че двамата с Шахед не са обсъждали този план и подчерта, че Тунис не е основна транзитна страна за миграционния поток към Европа. Само 1 процент от този поток през Средиземно море към Италия тръгва от Тунис, посочи тя. Според нея незаконните мигранти потеглят главно от бреговете на Либия - страна, в която царят хаос и беззаконие.

Споделяне

Още от Европа