Германия ще работи по "Северен поток 2" при гарантиран руски газ през Украйна и "Ямал"

Германия ще работи по "Северен поток 2" при гарантиран руски газ през Украйна и "Ямал"

Проектът за увеличаване на руските газови доставки за Германия по дъното на Балтийско море чрез разширяването на сегашния газопровод "Северен поток" ще продължи само ако Русия даде гаранции, че няма да прекрати доставките за Източна Европа през Украйна, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел пред полското правителство по време на еднодневната си визита във Варшава в петък.

Габриел посочва, че сериозно се отнася към опасенията на Полша заради строежа на "Северен поток 2" и Москва била уведомена, че "Северен поток 2" ще се реализира единствено при условие, че транзитът на руски газ през Украйна продължи и след 2019 г., когато изтича сегашният договор между двете страни, предаде Ройтерс. Вицеканцлерът е казал още, че ще бъдат гарантирани и доставките до Източна Европа през газопровода "Ямал" от Русия до Полша, Беларус и Германия.

Габриел коментира още, че газопроводът е "бизнес начинание за Германия и политическо – за Полша".

Полският вицепремиер Матеуш Моравиешки обаче смята, че с реализацията на газопровода има риск от повишаване на газовата зависимост от Русия, която и без това в момента доставя една трета от газа и петрола в Европейския съюз. Той изрази и притесненията си от продължаващия военният конфликт в Украйна.

Срещу строежа на "Северен поток 2" се обявиха няколко страни от Източна Европа, а от Европейската комисия все още не са се произнесли дали проектът отговоря на евроизискванията. В същото време Брюксел разследва "Газпром" дали не е злоупотребила с монополното си положение при определянето на цените в държави от Източна Европа, където е единствен доставчик.

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов обаче е уверен, че газопроводът ще се построи, предаде ТАСС. По думите му "Северен поток 2" ще го бъде. При това той не изключи възможността проектът "Южен поток" да се възроди "в недалечно бъдеще".

Ясно е, че в дългосрочна перспектива нуждата на ЕС от газ само ще нараства, каза Чижов в ефира на телевизия "Россия 24". Не толкова защото европейската икономика ще направи пробив - не се налага да говорим за нейния бурен растеж, а най-вече защото производството на газ в ЕС ще бъде съкратено, добави посланикът.

По-рано днес руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия и Финландия разглеждат строителството на газопровода "Северен поток 2" като чисто търговски проект и възнамеряват да продължат да работят по него.

На съвместна пресконференция с Медведев в Санкт Петербург финландският му колега Юха Сипиле отбеляза, че Финландия се отнася прагматично към проекта "Северен поток-2".

Проектът за разширяване на "Северен поток" бе подписан в началото на септември 2015 г. по време на Източния икономически форум във Владивосток от основните акционери в газопровода – руската "Газпром" с 50 процента, а останалите по равно се делят немските Е.ОН и "Винтерсхал", австрийската "Шел" и френската "Анжи", която е дъщерна на "Газ дьо Франс"

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес