Германия ще разследва турски шпионаж срещу живеещи в страната "гюленисти"

Германия ще разследва турски шпионаж срещу живеещи в страната "гюленисти"

Германската прокуратура съобщи във вторник, че е започнала разследване на информациите, че турските специални служби шпионират живеещи в Германия турци. По-рано германският външен министър Зигмар Габриел призова за внимателна проверка на тези съобщения. "Дали е било така е нещо, което сега не мога нито да потвърдя, нито да опровергая", заяви той във вторник, допълвайки, че това би било сериозен прецедент.

ДПА съобщи, че германските спецслужби проверяват информации за това, че турското разузнаване е следило живеещи в Германия сътрудници на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, когото Анкара смята да организатор на опита за преврат през юли 2016 г.

Според германския в. "Зюддойче цайтунг" и други медии, ръководителят на турското разузнаване (MIT) Хакан Фидан е предал на шефа на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) Бруно Кал списък с имената на 300 човека и 200 организации, за които се смята, че са свързани с движението на Гюлен. Това е станало по време на конференцията по сигурността в Мюнхен миналия месец.

 

Очевидната цел е била германските власти да бъдат убедени да помогнат на турските си колеги, но резултатът е бил този, че германските власти са предупредили хората от списъка да не пътуват в Турция или да не посещават турски дипломатически медии в Германия.

В Германия живеят около 1.4 млн. турци, които имат право да гласуват на референдума в Турция през април за промени в конституцията, които ще дадат допълнителни правомощия на президента Реджеп Ердоган. Германия и Холандия отказаха на турски министри да участват в митинги в подкрепа на референдума на тяхна територия, което изостри отношенията ЕС - Анкара до краен предел.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви във вторник, че страната му няма да допусне Турция да шпионира турци, живеещи в Германия.

Ние заявихме нееднократно на Турция, че подобно нещо е неприемливо, каза той. "Няма значение каква позиция може да заема някой в движението на Гюлен, тук се прилагат германските закони и гражданите няма да бъдат шпионирани от която и да е чужда държава", заяви министърът.

Мисля, че извън Турция никой не вярва, че движението на Гюлен е стояло зад опита за преврат, коментира Ханс-Георг Маасен, председател на германската служба за защита на конституцията. Аз не познавам някой извън Турция, който да е бил убеден от турското правителство, допълни той.

Миналата седмица швейцарската прокуратура съобщи, че разследва твърдения, че турци, които са критични към управлението на Ердоган, са били шпионирани в Цюрих.

Споделяне

Още от Свят