Германия ще реши за регулациите на "Северен поток 2" през май

Германия ще реши за регулациите на "Северен поток 2" през май

Германските компетентни власти още този месец ще обявят окончателно решение за това дали обновената газовата директива на ЕС обхваща проекта "Северен поток-2", съобщи днес говорител на мрежовия регулатора, цитиран от ТАСС.

Вестник "Ханслесблат" писа, че регулаторът се готви да отхвърли заявлението за освобождаване на строителството на газопровода "Северен поток-2" от изискванията на актуализираната газова директива на ЕС. Агенцията даде срок на двете страни да представят позициите си до 8 май.

Срокът изтече и агенцията бързо ще вземе решение, посочиха от пресслужбата ѝ.

За да бъде изключен от новите правила газопроводът трябваше да бъде завършен до май 2019 година. Компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG) обърна внимание, че понятието "завършване на проект" трябва да се разглежда по-широко, а не само от гледна точка на строително-техническите процеси. От компанията са на мнение, че към момента на влизане в сила на новите правила вече са били направени милиардни инвестиции на базата на предишната правна ситуация. Този аргумент е отхвърлен от германския мрежов регулатор.

Руското енергийно министерство посочи през декември, че очаква търбопроводът да бъде пуснат преди края на 2020 година.

"Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единствен акционер в проектната компания "Норд стрийм 2" е руският концерн "Газпром". Негови партньор са френската "Анжи" (Engie), австрийската "О Ем Ви" (OMV), англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес