Германия ще смекчи ограниченията за сезонните работници

Германия ще смекчи ограниченията за сезонните работници

Германия от идната седмица ще отмени ограниченията за влизане в страната за сезонни работници от страните от ЕС и Шенгенското пространство, заяви днес министърът на земеделието Юлия Кльокнер, цитирана от Ройтерс.

Решението трябва да даде възможност на селскостопанския сектор да планира дейностите си, докато фермерите се готвят за прибирането на реколтата.

Миналата година близо 300 000 сезонни работници са били заети в германското селско стопанство, най-вече от Румъния и Полша.

Броят на случаите на коронавирус в Германия намалява и ограниченията поетапно се смекчават. На фона на пандемията Германия обаче наложи ограничения и разреши влизането на максимум 80 000 сезонни работници, макар да пристигнаха по-малко от половината от тази бройка.

Съгласно новите планове, одобрени от правителството, работодателите ще трябва да прилагат строги хигиенни стандарти. От самото начало ще бъдат сформирани постоянни екипи, за да се намали риска от разпространение на вируса и ако един работник се разболее, целият екип ще трябва да бъде изолиран.

Новите правила ще се прилагат до 31 декември.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?