Германия ще започне ваксинацията на 27 декември

Йенс Шпан

Германия ще започне ваксинацията на населението срещу Covid-19 на 27 декември. Първо ще бъдат ваксинирани обитателите на старческите домове, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.

Решението бе взето на заседание на федералния министър на здравеопазването Йенс Шпан и колегите му от 16-те германски провинции.

Шпан е информирал участниците в срещата за предстоящото одобряване и доставяне на ваксината, разработена от компаниите Pfizer и BioNTech.

Много вероятно е ваксинацията в целия Европейски съюз, на който Германия е ротационен председател до края на годината, да започне на 27 декември, отбелязва АФП.

Под германски натиск Европейската агенция по лекарствата обяви вчера, че ще вземе решението за одобряване на ваксината на 21 декември - с една седмица по-рано от планираното.

Междувременно в Германия за последното денонощие бяха регистрирани 698 смъртни случая. Това е втората най-висока бройка от началото на пандемията. Новозаразените за последните 24 часа са 26 923.

Германската канцлерка Ангела Меркел приветства одобряването на първата ваксина срещу коронавируса от регулаторните органи като жизненоважна стъпка в борбата срещу пандемията, предаде ДПА.

"Когато виждаме колко много хора сега умират от коронавируса, то знаем колко много животи това ще помогне да бъдат спасени", каза Меркел в началото на онлайн разговора си с основателите на BioNTech - малката германска фирма, която стои зад новаторската ваксина.

Говорейки за съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, които са начело на BioNTech, Меркел каза, че е "невероятно горда", че Германия има такива учени.

Младата германска фирма, която работи съвместно с американския фармацевтичен гигант Pfizer за разработването и доставянето на ваксината, бързо попадна "в полезрението на света", отбеляза ДПА, цитирайки Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?