Германия склонна на компромис за европейската конституция?

За първи път след провала по изготвянето на Европейската конституция, Германия сигнализира за готовност по приемането на ново компромисно предложение, съобщават немските медии.

Кореспондентът на БНР в Берлин предаде, че според някои германски медии федералният кабинет приема положително сондажите на ирландското председателство за минимална промяна на процентите на така нареченото двойно мнозинство при гласуванията в Европейския съвет. Като източници на информацията се сочат правителствени кръгове.

Все още няма официално потвърждение от канцлерството за подобен пробив в германската позиция.

Така нареченото двойно мнозинство е главният препъни камък за приемането на европейската конституция. Според него решенията на Европейския съвет могат да бъдат вземани само, ако за тях гласуват повече от 50% от страните членки, които представляват повече от 60 % от населението.

След провала на преговорите за евроконституцията през декември м.г. канцлерът Шрьодер и външният министър Фишер непрекъснато подчертаваха, че принципът на двойното мнозинство не подлежи на преговори. Според днешните информации, сега Берлин сега бил склонен за лека промяна на процентното съотношение. По думите на евродепутата Елмар Брок, компромисът ще бъде достатъчен, за да се задвижи отново блокирания процес за приемането на европейската конституция.

Споделяне

Още от Свят