Германия спря износа на въоръжение в Турция заради операцията в Сирия

Зигмар Габриел

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви днес, че Германия е спряла износа на въоръжение в Турция заради предприетата от Анкара операция срещу кюрдските формирования в района на сирийския град Африн.

"Що се отнася до текущите консултации за износ на въоръжение, за правителството е ясно, че нямаме право да доставяме оръжие в регион, където има напрежение, и ние няма да правим това", каза Габриел, цитиран от в. "Шпигел".

Министърът уточни, че това решение е било съгласувано с канцлера Ангела Меркел в сряда. Меркел и Габриел се договорили, че решението за подновяване на доставките на оръжие ще трябва да се вземе от новото правителство след формирането му.

"Отиващото си правителство е единно в мнението, че не бива да изпреварваме резултатите от продължаващите коалиционни преговори, а трябва да отложим приемането на решения по критически въпроси след формирането на новия кабинет", подчерта Габриел.

Освен това германският външен министър е поискал дискусия в НАТО след турската военна намеса в Северна Сирия.

 

Германия доставя на Турция няколко вида въоръжение, включително танкове Леопард. По-рано Анкара проявяваше интерес към строителство на завод за производство и модернизация на тези танкове на турска територия. На фона на влошаващите се отношения с Турция заради арестите на германски граждани миналата година Берлин въведе някои ограничения за доставка на военна техника, но в началото на тази година, още преди операцията в Африн, изяви готовност да поднови доставките.

Ройтерс съобщава, че германски правителствен говорител е потвърдил информацията на "Шпигел" за замразяване на решението за поисканата от Анкара модернизация на германските танкове Леопард, които са доставяни на Турция.

Турските въоръжени сили обявиха на 20 януари началото на операция "Маслинова клонка" срещу кюрдските Сили за защита на народа /СЗН/ и Партия на демократичния съюз /ПДС/ в района на сирийския град Африн, където живеят около 1,5 милиона сирийски кюрди.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?