Германия строи зарядна водородна станция за влакове

Германия строи зарядна водородна станция за влакове

Германската регионална транспортна група Ер Ем Фау (RMV) започна днес изграждането близо до Франкфурт на станция за зареждане на най-големия в света парк от пътнически влакове с нулеви парникови емисии, задвижвани от водород, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Френската компания "Алстом" (Alstom) ще достави 27 влака, задвижвани с водородни клетки, на промишления парк "Инфрасерв Хьокст" (Infraserv Hoechst) до средата на 2022 година. Железопътният парк ще започне редовни местни услуги от зимата на същата година и ще замени дизеловите влакове.

Горивните клетки ще превръщат водорода и кислорода в електричество, осигуряващо нискошумово задвижване, при което се отделя единствено вода, така че да се подпомогне намаляването на въглеродното замърсяване от транспорта.

Провинция Хесен и федералното правителство помогнаха за финансиране на проекта с 500 милиона евро. Влаковете "Корадия иЛинт" (Coradia iLint) ще бъдат задвижвани с водород, получаван като страничен продукт от хлор, произвеждан в химически и фармацевтични паркове. Още водород ще бъде осигуряван от планирания за изграждане 5-мегаватов електролизатор, работещ с възобновяема енергия. С едно зареждане на ден влаковете могат да изминат 1000 км, както дизеловите влакове.

Споделяне

Още от Бизнес