Германия трябва да защитава икономическите си интереси и с военни средства

Германия трябва да защитава икономическите си интереси и с военни средства
Германия трябва без колебание да защитава икономическите си интереси с военни средства, а връзката между регионалната сигурност и бизнеса заслужава да бъде дискутирана открито. Това заяви във вторник германският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг на конференция в Берлин, посветена на сигурността, предаде Ройтерс.

Изказването на министъра може да разбуни духовете, понеже подобно изявление на бившия президент Хорст Кьолер бе подложено на унищожителни критики, които доведоха до оставката му през май.

"И до ден днешен се питам, какво толкова дръзко имаше в забележките на Кьолер," заяви по този повод Гутенберг, като се позова на нуждата от безопасни търговски пътища и окачестви пиратството като една от заплахите за световната и за германската търговия.

По време на конференцията Гутенберг каза също, че конкурентното търсене на суровини от бързо развиващите се икономики и индустриализираните държави може да доведе до нови конфликти, които ще застрашат сигурността и благоденствието на Германия.

"Нуждите от суровини на бързо развиващите се икономики растат непрекъснато и така съперничат на нашите," заяви министърът, като спомена по-специално проблема с редкоземните елементи. Това са 17 минерала с магнитни, луминисцентни и други свойства, които намират приложение в новите технологии. 97 процента от световните доставки на тези ценни елементи идват от Китай, отбелязва Ройтерс.

Германският министър обърна внимание и на променящата се роля на НАТО, която, по думите му, от регионален отбранителен съюз се превръща в организация за поддържане на сигурността по целия свят, съобщи в онлайн изданието си в. "Велт".

Споделяне

Още от Свят