Германия удължи с 6 месеца забраната си за износ на оръжие за Саудитска Арабия

Германия удължи с 6 месеца забраната си за износ на оръжие за Саудитска Арабия

Германия удължи с още шест месеца забраната си за износ на оръжие в Саудитска Арабия - до 30 септември, съобщи правителственият говорител Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

В този период няма да бъдат одобрявани нови договори, каза той след среща на ресорните министри и германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

След идването си на власт през март миналата година германското правителство постигна съгласие да забрани продажбата на оръжие на страните, участващи в конфликта в Йемен (довел до хуманитарна криза в крайно бедната страна), но разреши вече договорените поръчки да бъдат изпълнени.

Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел и неговия баварски съюзник - Християнсоциалният съюз (ХСС) - настояваха за отменяне на забраната с аргумента, че тя създава трудности в отношенията с важни съюзници, докато по-малките коалиционни партньори - социалдемократите - искаха удължаване на забраната.

ООН призова международната общност да се въздържа от доставки на оръжия, които биха могли да се използват в йеменския конфликт.

В отговор на въпрос от депутат от Зелената партия, германското правителство вчера каза, че през първата си година на власт е одобрило доставка на оръжия за Саудитска Арабия и съюзниците ѝ на стойност 400 милиона евро въпреки забраната, което дало възможност да бъдат изпълнени вече приети поръчки.

Споделяне

Още от Свят