Германия върна в родината им 14 афганистанци с отказано убежище

Германия върна в родината им 14 афганистанци с отказано убежище

Група от 14 депортирани от Германия афганистанци с отхвърлени молби за убежище пристигна тази сутрин на летището в Кабул с полет от Мюнхен, съобщи пожелал анонимност афганистански официален източник, цитиран от ДПА.

Той каза, че сред тях е имало шестима криминално проявени, три лица, отказали да удостоверят самоличността си по надлежния ред, и лице, което било заявило, че е извършило тежки престъпления в родината си.

От декември 2016 г. това е десетата депортация по силата на споразумение, което беше сключено през октомври същата година между германското правителство и Кабул. Оттогава в Афганистан бяха депортирани общо 188 души, предимно млади мъже.

След големия атентат от май миналата година пред германското посолство, при който загинаха най-малко 92 души, а неколкостотин бяха ранени, германските власти ограничиха депортациите към Афганистан за следните три категории лица: хора, заподозрени в тероризъм от службите за сигурност; криминално проявени; и хора, отказващи да удостоверят самоличността си по надлежния ред.

Според критици Германия не трябва да връща афганистанците в родината им, докато обстановката със сигурността там се влошава. Талибаните извършват все повече нападения срещу цивилни, както и срещу официални лица и силите за сигурност.

При атентати в Кабул само през януари са загинали най-малко 154 души, а 290 са били ранени.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?