Германия включи нови райони в списък на зоните с висок риск за Covid-19

Германия включи нови райони в списък на зоните с висок риск за Covid-19

Заради увеличаване на случаите на Ковид-19, германското правителство включи в сряда отделни райони от 11 европейски държави в списък на зоните с висок риск, предаде ДПА.

В списъка попадат цяла Белгия, Исландия, Уелс и Северна Ирландия. Така Великобритания за първи път от началото на пандемията бива включена в предупредителния списък на германския институт "Роберт Кох", отбелязва ДПА.

Френските региони Пеи дьо ла Лоар и Бургундия също фигурират в списъка. За първи път са включени райони в балтийските държави Литва и Естония. Добавени са също региони в Ирландия, Хърватия, Словения, Унгария и Румъния.

Късно снощи министерството на външните работи издаде предупреждение за пътуване до Белгия, Румъния и Литва.

Според класификацията на Германия район с висок риск, за който се издава предупреждение за пътуване, е територия, в която в рамките на седем дни се регистрират над 50 случая на 100 000 души население, пояснява ДПА.

Предупреждението за пътуване не е забрана, а има за цел да упражни възпиращ ефект, особено за туристи. То има и положителна страна за потребителите, тъй като дава право на туристите да отменят резервациите си безплатно, посочва ДПА.

С новите решения на федералното правителство в Берлин 17 от общо 27 страни членки фигурират най-малко частично в списъка на районите с висок риск, включително цяла Белгия, Испания, Чехия и Люксембург.

Исландия не е членка на ЕС, но е част от Шенгенското пространство, в което няма граничен контрол, напомня агенцията.

Полша е единствената сред деветте съседни на Германия държави, която все още не фигурира в списъка на районите с висок риск. Но и в Полша случаите растат, отбелязва ДПА.

Сред деветте страни от ЕС, които не фигурират в списъка, са популярните туристически дестинации Италия, Гърция, Малта и Кипър.

Фрибур в Швейцария и Задар и Шибеник в Хърватия пък бяха извадени от списъка на зоните с висок риск от заразяване с новия коронавирус, информира още агенцията.

Споделяне

Още от Коронавирус