Германия връща в България 3000 бежанци

Германия ще върне в България близо 3000 бежанци. Предупреждението от германските власти е било получено преди седмица, съобщи шефът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев пред вестник "Сега".

По този повод Чирпанлиев призова да бъде променен Дъблинският регламент и той да се прилага не на географски, а на икономически принцип, т.е. всяка държавата от ЕС да участва в процесите на приемане на имигранти съгласно своя БВП. В момента, ако един бежанец бъде регистриран първоначално в България и бъде заловен в друга държава, той задължително се връща у нас. Затова страните по периферията на ЕС се оказват под засилен бежански натиск.

Заради засилващия се бежански натиск от ДАБ са направили опит да изведат от центъра във "Военна рампа" близо 50 души, които вече са със статут.

Идеята била те да бъдат транспортирани в лагера в Харманли, за да освободят място на други нелегални имигранти, които тепърва ще получават статут. Така ще се намалят разходите за преводачи, които иначе трябва да пътуват постоянно до Харманли.

Бежанците обаче отказали доброволно да се преместят.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?