Германия все по-често отказва оръжейни сделки с Анкара

Германия все по-често отказва оръжейни сделки с Анкара

Федералното правителство на Германия все по-често отказва да даде разрешение за сключване на сделки за продажба на оръжие за Турция, съобщава “Дойче веле“, цитирана от Агенция Фокус. От ноември 2016 г. властите в Берлин са отказали разрешение за общо 11 сделки с Анкара за доставки на стрелково оръжие и боеприпаси.

Макар Турция да е партньор от НАТО, правителството на Германия се отнася с все по-голямо внимание към продажбата на въоръжение за Анкара след опита за държавен преврат от юли 2016 г. Това става ясно от отговор на Министерството на икономиката в Берлин на въпрос, отправен от депутата Ян ван Акен.

“Правата на човека винаги имат особено значение при решенията за оръжейния експорт“, се казва в официалния текст на отговора от икономическото министерство. Обикновено правителството на Германия не възпрепятства продажбите на оръжия за страните от НАТО, коментира “Дойче веле“.

Случаят с Турция обаче е различен “заради риск, че (продаденото оръжие) ще се използва в контекста на вътрешните репресии или кюрдския конфликт“, се казва още в отговора на министерството.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?