Германия забрани турската националистическа банда Osmanen Germania

Германия забрани турската националистическа банда Osmanen Germania

Вътрешното министерство на Германия обяви за незаконна действащата на нейна територия националистическа организация Osmanen Germania BC, създадена от живеещи в Германия турци. Организацията обединява рокерска група, клуб по бокс и нарича себе си "братство".

"Клубът представлява сериозна заплаха за законово защитени права на отделни лица и за широката общественост", се казва в съобщението на министерството във вторник.

Междувременно германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер съобщи, че са извършени обиски в четири провинции във връзка със забраната на "Osmanen Germania".

Претърсени са помещения, принадлежащи на рокерите от групата в Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Райнланд-Пфалц.

Забраната важи за всички 16 филиала на клуба в страната. Според някои данни рокерският клуб се финансира от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Германските органи на реда смятат, че групировката се занимава със сплашване и преследване на опозиционно настроени турци и кюрди, живеещи в Германия, и на лица, критикуващи действията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Тези, които отхвърлят върховенството на закона, не могат да очакват от нас снизхождение", заяви Зеехофер.

Osmanen Germania BC отдавна е в полезрението на германските власти.

От основаването си през 2015 г., тя става една от най-бързо растящите рокерски банди в страната, наброяваща 2500 членове.

От март насам осем нейни заподозрени членове са дадени на съд в Щутгарт по обвинения в опит за убийство, изнудване, наркотрафик и принудителна проституция.

По данни на полицията, Метин Кюлюнк, който е член на управляващата партия в Турция и е доверено лице на турския президент Ердоган, е предавал на ръководството на клуба пари – пряко или чрез посредници. В отплата любителите боксьори от клуба е трябвало да преследват и тормозят живеещи в Германия кюрди и опоненти на Ердоган.

Предполага се, че Кюлюнк носи отговорност и за организирането на протестите по повод приетата през 2016 г. от Бундестага резолюция, с която масовите убийства на арменци в Османската империя в началото на 20 век бяха признати за геноцид.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?