Германия закри разследване за шпиониране от САЩ и Великобритания

Германия закри разследване за шпиониране от САЩ и Великобритания

Германската прокуратура заяви, че е закрила разследване за подозирано масово телефонно подслушване на германски граждани от британските и американските разузнавателни служби, след като не е открила доказателства за престъпна дейност, предаде Ройтерс.

Решението слага край на поредната глава от шпионския скандал, предизвикан от разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, които обтегнаха отношенията между Берлин и Вашингтон.

Твърдението през 2013 г., че АНС е подслушвала мобилния телефон на Ангела Меркел потресе германците и накара канцлерката да каже, че шпионирането между приятели е напълно неприемливо.

През 2015 г. се появиха нови твърдения, според които германското външно разузнаване е помагало на АНС да шпионира европейски компании и политици в продължение на години.

Прокуратурата в Карлсруе заяви, че макар методите, използвани при извършваното от САЩ следене, да са били известни на германските разузнавателни служби, няма доказателства те да са били използвани срещу Германия.

"Следствените действия на прокуратурата и разследването на парламентарната комисия за АНС не откриха ясни доказателства, че американските или британските разузнавателни служби са извършвали системно и масово следене на германските комуникации и интернет, което да е противозаконно", каза прокуратурата.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?