Европейският натиск над Киев заради Тимошенко се засилва

Германия заплаши да не ратифицира споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС

У нас Синята коалиция поиска България също да реагира

Юлия Тимошенко

Европейският натиск срещу Киев се засилва, след като във вторник германският външен министър Гидо Вестервеле обяви, че може да блокира ратификацията на споразумението за асоцииране на Украйна в Европейския съюз заради лошото отношение към бившия премиер Юлия Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда в затвора. Австрия и Холандия от своя страна заплашиха, че може да бойкотират финалите на Европейското първенство по футбол, част от което ще се проведе в Украйна.

Европейски лидери, сред които президентите на Чехия и Германия, вече обявиха, че в знак на протест няма да посетят срещата на върха на страните от Централна Европа в Ялта на 11-12 май.

Юлия Тимошенко излежава присъда за сключени "неизгодни за националния интерес" договори за доставка на природен газ от Русия. Тимошенко започна гладна стачка на 20 април, протестирайки срещу упражненото върху нея насилие от страна на затворническите власти. "Иконата" на Оранжевата революция от 2004 г. в Украйна бе осъдена през октомври м. г. на 7 г. затвор за злоупотреба с власт, докато е била министър-председател. Тя винаги е критикувала съдебното дело като израз на лично отмъщение на президента Виктор Янукович, избран на поста през 2010 г. Според нея той цели да я отстрани завинаги от политическата сцена.

Германия обяви, че споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС не може да бъде ратифицирано, ако страната не изпълни ясно някои условия за правова държава.

Парафирана на 30 март, спогодбата между ЕС и Украйна все още предстои да бъде подписана официално. В търговски план тя ще покрива всички сфери на двустранния обмен - размяната на стоки, където спадат автомобилната промишленост, селското стопанство, услугите и инвестициите, свободното движение на капитали и дори движението на хората, всъщност предимно бизнеспътуванията.

В интервю за всекидневника "Билд" Вестервеле припомни, че Киев като член на Съвета на Европа се е ангажирал да спазва минимални норми, засягащи правата на човека.

"Украинското правителство трябва да знае, че пътят към Европа минава по един мост на две опори: демокрацията и правовата държава", заяви германският външен министър.

Вестервеле заяви обаче, че за момента въпросът за бойкотиране на европейските футболни финали не стои на дневен ред.

Според германския печат канцлерът Ангела Меркел и нейните министри може да не посетят Украйна, за да гледат мачовете от Евро 2012, ако дотогава Тимошенко не бъде освободена.

Австрийското външно министерство обаче официално обяви, че никой от членовете на правителството няма да присъства на футболните срещи, които ще се играят в Украйна.

"Това е нашият жест на солидарност”, се казва в съобщение на министерството.

Холандският външен министър Ури Розентал заяви, че въпросът за бойкот на първенството трябва да бъде обсъден от външните министри на страните от ЕС, преди да бъде взето окончателно решение.

Той обаче посочи, че членове на правителството и на кралското семейство няма да присъстват на Евро 2012, ако няма видимо подобрение на ситуацията с Тимошенко.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу вече обяви, че няма намерение да посети Украйна през юни и да участва в проявите около европейското първенство.

Еврокомисарят по правосъдието и човешките права Вивиан Рединг също съобщи, че е получила покана от президента на УЕФА Мишел Платин да присъства на церемонията по откриването на шампионата във Варшава, но я е отклонила.

От УЕФА обаче заявиха, че футболната централа няма да преразгледа домакинството на Украйна.

Все още България няма официална позиция по казуса с Тимошенко и засилващия се натиск срещу режима на президента Янукович. Синята коалиция в сряда призова българските власти да отправят протест към Украйна.

Асен Агов от ДСБ каза от парламентарната трибуна, че президентът Росен Плевнелиев не трябва да участва в срещата на върха в Ялта, която е за подкрепа на усилията на Украйна да се интегрира в Европа. Агов настоя министърът на външните работи Николай Младенов да поиска обяснение от украинския посланик за случващото се с Тимошенко, както това е направено в други държави от ЕС, а представители на българските спортни институции в знак на протест да не присъстват на Европейското първенство по футбол.

На предстоящата среща в Ялта на президентите на страните от Централна и Източна Европа в знак на протест няма да участват президентите на Чешката република, на Словения, на Унгария, на Германия, на Италия, посочи Агов.

Съдбата на Юлия Тимошенко е важна, защото става въпрос за демократични практики, които Европа изисква от всяка страна с аспирации да бъде част от нея, заяви още депутатът.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?