Германия започна да изтегля силите си от турската база Инджирлик

База Инджирлик

Германия е започнала в неделя да изтегля войниците си, разположени в турската военновъздушна база Инджирлик в окръг Адана, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Новината беше потвърдена от говорител на германското министерство на отбраната и от турски представител, цитирани от Ройтерс.

Германски самолет цистерна вече е напуснал комплекса на Инджирлик и е отпътувал за база в Йордания, съобщи говорителят пред Ройтерс.

Цитираният от агенцията турски източник потвърди, че изтеглянето е започнало и заяви, че германският министър на отбраната е информирала турския си колега за датата при разговор покрай срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Списание "Шпигел" уточни, че изтеглянето на германското присъствие от базата ще стане поетапно, а германските военни ще бъдат прехвърлени в база в Йордания.

В Инджирлик има около 260 германски военни. Германските самолети "Торнадо" бяха разположени в турската база за участие в международната коалиция за борба с "Ислямска държава".

Повод за изтеглянето на германските военни стана отказът на Турция да позволи посещение на германска парламентарна делегация в Инджирлик, напомня НТВ. Турция възразяваше срещу присъствието в делегацията на депутати, които тя обвинява за антитурска пропаганда.

Споделяне

Още от Европа