Германия засега обсъжда "доброволно" дигитално следене

Случаите на коронавирус са се увеличли с над 4600 за денонощие

Германия засега обсъжда "доброволно" дигитално следене

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна до 61 913, а 583 души са починали от Covid-19, съобщи институтът по вирусология "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.

За денонощие случаите са се увеличили с 4615, а починалите със 128, показват данните.

В град Йена местните власти задължиха хората да носят маски, а в страната се спори и за необходимостта и осигуряването на баланс при използването на проследяващи приложения за ограничаване на епидемията.

"След седмица носенето на маски с покриване на носа и устата в магазините, градския транспорт и обществени сгради в Йена ще стане задължително", казаха властите на града с население 112 000 души след нареждане от местните здравни представители.

Целта е да се защитят хората, които продължават да ходят на работа.

Централната провинция Тюрингия, където се намира Йена, има сравнително ниска степен на заразяване с коронавируса - 35,5 случая на 100 000 души при 75.2 на национално ниво.

Властите казаха, че жителите на Йена могат да използват платове или шалове за покриване на носа и устата, но са насърчавани да си направят свои маски.

Властите на града казаха, че разполагат с достатъчно маски за работници в първостепенни сектори като лекари и шофьори на автобуси.

Германското правителство нареди на всички граждани по възможност да си стоят у дома и да спазват правилата за социално дистанциране на публични места, за да се забави разпространението на коронавируса. Няма национална заповед за защитните маски.

Вчера Австрия нареди на всичките си граждани да носят защитни маски докато пазаруват. Тази мярка е в разрез с препоръките на Световната здравна организация. 

На този фон германският министър на правосъдието Кристин Ламбрехт каза пред радио "Дойчландфунк", че проследяващи приложения за подпомагане на справянето с коронавируса може да се използват само на доброволни начала в Германия, където хората се отнасят подозрително към дигиталното следене.

"Истинско нарушение е да разполагам с подобни данни, затова не мога да не се съглася с всички, които казват, че ако има такова решение, което действително да разкъсва веригите на заразата, то е възможно само ако онези, които го имат на мобилните си телефони и го използват, го правят доброволно", посочи Ламбрехт.

Германия се надява до седмици да въведе приложение за смартфони, което да помага за проследяване на заразата от коронавирус, след като беше постигнат широк политически консенсус, че възприемането на подход, на който Сингапур беше инициатор, може да бъда ефикасен, без да се нарушава личния живот.

Все пак идеята за следене през телефона остава доста спорна в Германия, чийто Изток отлично помни миналото и методите на ЩАЗИ.

Стратегията на Южна Корея за "проследяване, тестване, третиране" може да проработи, коментира шефът на института за борба със заразните болести "Роберт Кох" Лотар Велер.

"Ключов момент е проследяването посредством телефона", смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?