Германия засили контрола на границата си с Австрия след атентата във Виена

Германия засили контрола на границата си с Австрия след атентата във Виена

На границата между Германия и Австрия е въведен засилен контрол след снощните смъртоносни нападения във Виена и в рамките на продължаващото мащабно издирване на извършители, съобщи германската полиция, цитирана от Франс прес.

Засиленият граничен контрол се смята за "тактически приоритет" от федералната полиция, каза за АФП неин говорител.

Германският канцлер Ангела Меркел осъди кървавите нападения, извършени тази нощ в центъра на Виена и заяви, че Германия е солидарна със съседната Австрия в борбата с "ислямисткия тероризъм", предаде Ройтерс.

"В тези ужасни часове, когато Виена стана мишена на терористично насилие, моите мисли са с хората там и силите за сигурност, изправени пред опасността", гласи изявлението на Меркел, поместено в "Туитър" от неин говорител. "Германците изпитват съчувствие и солидарност към своите австрийски съседи. Борбата срещу ислямисткия тероризъм е наша обща борба", заключава канцлерът. Меркел изказва също съболезнования към роднините на загиналите и пожелава бързо възстановяване на ранените.

"Не можем да се поддадем на ненавистта, който цели да раздели нашето общество", написа също в "Туитър" германският външен министър Хайко Маас.

Споделяне

Още от Европа