Германия затваря осем въглищни централи

Германия затваря осем въглищни централи

ЕС одобри плановете на Германия да субсидира закриването на осем топлоелектроцентрали, използващи лигнитни въглища, които изключително много замърсяват околната среда, предаде ДПА, цитирана от БТА в петък.

Германия се стреми да разшири максимално използването на възобновяеми източници за производство на електроенергия, но все още разчита на горива като въглищата, когато вятърът и слънцето не са достатъчни. Страната планира изцяло да се откаже от въглищата в този сектор до 2050 година.

Според плана, одобрен от ЕС, Берлин ще отпусне 1.6 милиарда евро държавно финансиране за "консервирането" и след това и закриването на осем централи на лигнитни въглища.

Процесът трябва да започне през октомври и да приключи до 2020 година, докогато Германия планира да намали емисиите си въглероден диоксид с 40 процента.

Операторите на осемте централи ще покрият разходите за затварянето им. Правителството ще ги компенсира за неосъществени ползи, тъй като не могат да продължат да продават електроенергия на пазара, посочи в съобщение Европейската комисия.

Миналата година 24 процента от електроенергията в Германия е била произведена от лигнитни въглища, отбелязва комисията. Осемте централи представляват 13 процента от капацитета на електроцентралите, захранвани с лигнитни въглища, в Германия.

Брюксел разреши и на Мадрид да отпусне помощ от 2.13 милиарда евро за поетапно закриване на 26 въгледобивни мини, които не са конкурентоспособни, съобщи Франс прес.

Помощта има за цел да смекчи социалните и екологичните последици от закриването на мините, без да изкривява правилата за конкуренцията в единния пазар. Мините трябва да бъдат затворени до 2018 година

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?