Германия затяга правилата за имигрантите от страните членки на ЕС

Томас де Мезиер

Германското правителство планира да затегне правилата за имигрантите от страни членки на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес в сряда. Кабинетът обяви, че предлага мерки за затягане на миграционните разпоредби за онези европейски граждани, които идват в Германия.

Новината беше съобщена в момент, в който в страната се отправят обвинения, че бедни имигранти от България и Румъния идват в Германия, за да злоупотребяват с германската система за социални осигуровки, отбелязва агенцията.

На пресконференция в Берлин германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че правителството предлага шестмесечен срок за пребиваване за европейските граждани, които стоят без работа в Германия.

Европейските граждани в Германия ще получават само временно шестмесечно разрешително за пребиваване, предаде Ройтерс. Само на онези, които докажат после, че имат перспектива да получат работа, ще бъде удължено разрешителното за пребиваване, посочва агенцията.

Де Мезиер освен това отбеляза, че европейски граждани, за които се подозира, че са злоупотребили с германската социална система, може да стават обект на забрана за повторно влизане в страната.

Той поясни, че според новото предложение, граждани от ЕС, които злоупотребяват с германската социална система, може да бъдат осъдени на до 3 години затвор или да бъдат глобени, ако бъдат признати за виновни за предоставяне на неверни или непълни информации за статута си на пребиваване в страната

Германия ще въведе освен това и по-внимателен контрол на хората, опитващи се да получат осигуровки.

Томас де Мезиер заяви, че Германия по принцип подкрепя правото на гражданите да се придвижват свободно в ЕС. Той обаче припомни, че някои германски градове са много затруднени от големия приток на бедни европейски граждани, по-специално от България и Румъния.

Предложението на правителството трябва да бъде одобрено от парламента.

На представянето днес присъства и германската министърка на труда и социалните грижи Андреа Налес. Двамата с Де Мезиер поясниха, че предложенията за затягане на правилата за имигранти от страни от ЕС са въз основа на препоръките, направени от правителствена експертна комисия през март.

Мерките ще влязат в сила от 2015 г., уточнява Ройтерс. Германия е магнит за европейските граждани благодарение на солидната си икономика, високите заплати и ниската безработица. Германската промишленост страда от недостиг на работна ръка, което прави страната още по-привлекателна.

Ограниченията на германския пазар на труда за българи и румънци бяха вдигнати от началото на настоящата година. Броят на българите и румънците, пристигнали в Германия през януари се увеличи с 80 процента до 9850 души, поред изследване на Института за изследване на пазара на труда.

Около 430 000 българи и румънци живеят в Германия, което е около 5 процента от 7,7-те милиона чужденци, живеещи в страната, сочат статистически данни към края на февруари 2014 г.

Правителството на Ангела Меркел казва, че повечето румънци и българи идват в Германия законно, за да работят или учат, но някои твърдят, че са самонаети и получават допълнителни осигуровки или пък искат детски надбавки без да имат реален шанс да получат работа или пък без да имат намерение да си намерят работа.

Миналата година кметовете на 16 големи германски града, като Кьолн, Хановер и Дортмунд, отправиха съвместен призив за помощ при справянето с безработните имигранти от Източна Европа, много от които са от ромското малцинство.

Правителството на Меркел ще предостави и 25 милиона евро за властите на градовете, в които има мигранти от ЕС. Тези пари ще бъдат използвани от властите за подпомагане на финансирането на настаняването или за покриване на разходите за отопление на новодошлите.

Дойче веле: Проблем всъщност няма

Новите мерки влизат в противоречие с фактите, установени в последно време. Защото се оказва, че в Германия няма масови злоупотреби със социалните помощи, извършвани от чужденци, коментира в сряда Дойче веле.

Оскъдните статистически данни по въпроса показват по-скоро, че пришълците от страни от ЕС изобщо не източват социалната система, а дори напротив. На няколко пъти бяха публикувани данни, според които българите, работещи в Германия, внасят в социалните каси много повече пари, отколкото техни сънародници в страната получават като социални помощи. В отговор на поредица от парламентарни въпроси през изминалите месеци беше изнесена информацията, че в цяла Германия са констатирани едва няколко десетки случая на безусловна злоупотреба със социални помощи. През юни правителството призна, че не разполага с точни цифри за предполагаемите социални измами, но че ставало дума за „многобройни случаи” - например при сключването на фиктивни бракове.

В дискусията, която тече вече месеци, опозиционните партии на няколко пъти разкритикуваха предлаганите мерки. Според Зелените, предвижданите правила са "опозоряващи и безсъдържателни”, а правителството тълкува свободата на придвижване като проблем, вместо като завоевание. Представители на Лявата партия пък заявиха, че лозунгът "Който хитрува, си пътува” е чист популизъм и злостна дискриминация, а заместник-председателят на партията Матиас Хьон каза, че кампанията на управляващите срещу преселниците от Южна и Югоизточна Европа била "на кръчмарско равнище”, пише Дойче веле.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?