Германия зове Франция да не подкрепя САЩ за Ирак

Берлин и Париж трябва да гласуват единно по каквато и да било нова резолюция на Съвета за сигурност за Ирак, ако искат да осъществят целта за обща европейска външна политика. Това заяви координаторът на германско-френските връзки във външното министерство в Берлин Рудолф фон Таден пред в. Ханделсблат, предаде Ройтерс.

Декларациите за германско-френското приятелство "ще се обезсмислят", ако при гласуването в ООН на военна акция срещу Ирак Франция предпочете да застане на страната на САЩ и Великобритания, а не на Германия, каза фон Таден.

Германия многократно е заявявала, че няма да участва във война срещу Ирак, дори тя да е с мандат на ООН, докато Франция каза, че ще изпълни всички произтичащи за нея задължения, ако Съветът за сигурност одобри военна акция срещу Ирак.

"Ирак ще бъде лакмусът за истинността на декларираното намерение да издигнем връзките между нашите две страни в ранг на специални отношения", каза фон Таден. "Ако Германия и Франция не гласуват единно в Съвета за сигурност по въпроса за Ирак, ще бъде трудно да се следва обща европейска външна политика в следващите години", добави Таден. С това германският дипломат намекна, е възможно Париж да гласува в Съвета за сигурност за военна акция, а Германия - против, посочва Ройтерс.

Очаква се германският канцлер Герхард Шрьодер и френският президент Жак Ширак да дадат тласък на своето партньорство във връзка с 40-ата годишнина от френско-германския договор за приятелство, която се навършва на 22 януари.

Двамата ръководители, които ще имат утре неофициални разговори в Париж, щели да предложат Германия и Франция да излязат на 22 януари с декларация, че ще отстояват общи позиции на международни форуми като ООН, съобщи в новия си брой сп. Шпигел. Такава декларация скоро ще бъде поставена на проверка, ако Съветът за сигурност бъде свикан, за да гласува евентуална военна акция в Ирак, след като оръжейните инспектори представят на 27 януари цялостния доклад за своята работа, посочва координаторът на германско-френските връзки в берлинското външно министерство.

"Декларацията ще се обезсмисли ако седмица по-късно Париж се нареди до победоносните съюзници от 1945 г., а не до своя най-важен партньор при търсенето на обща европейска позиция. Делата трябва да съответстват на думите", каза фон Таден пред Ханделсблат. Германия от 1 януари е непостоянен член на Съвета за сигурност за две годишен период, Франция е постоянен член с право на вето.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?