Германска фирма ще строи пречиствателната станция в Монтана

Договор за строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води в Монтана подписаха в  петък  министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и изпълнителя на проекта германския консорциум “Пасавант Рьодигер – Ед Зюблин”. На подписването присъства и ръководителят на Представителството на ЕК в България Майкъл Хъмфрис, съобщиха от ековедомството. Стойността на строежа е 11 272 584 евро. Строителният надзор ще се осъществява от белгийско-българския консорциум “САФЕЖ - АКВАИНС”.

Проектът се финансира от ИСПА и е одобрен в края на 2002 година. Общата му стойност е 15 067 113 евро, от които 75 процента се осигуряват безвъзмездно от ЕС, а 25 на сто са национално съфинансиране. Изпълнението му трябва да приключипрезмай 2010 г.

В началото на мандата заварихме само три подписани договора за строителство на пречиствателни станции по одобрените по ИСПА проекти в областта на водите, за изминалата година и половина положихме усилия да наваксаме закъснението и това е вече деветият договор, който подписваме за този период, каза Чакъров. Той съобщи, че пред  приключване са процедурите и за пречиствателните станции в Шумен и Варна. Работим за това до края на годината да подпишем всички останали договори по одобрените по ИСПА проекти, каза министърът.

Хъмфрис отбеляза, че се надява процесът да се актизира с подписаните девет договора и всичкипроекти да се изпълнят.

Монтана е най-големият бенефициент по ИСПА, защото там вече има изградено регионално депо за твърди битови отпадъци.

Споделяне

Още от Бизнес